Κρητη    Μυκονος    Σαντορινη    Ροδος   Κερκυρα    Πηλιο    Κως    Παρος    Λευκαδα    Σαμος    Μηλος   Ζακυνθος   Χιος   Συρος   Πατμος   Ναξος   Κεφαλλονια   Σκιαθος  Ιθακη
Arabic  Chinese  Japanese  Russian   Swedish  Italian  Spanish  German  French  English  Greek
Τουριστικός οδηγός για Διακοπές στην Ελλάδα

Check PageRank
ΣΠΗΛΑΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ - ΔΙΔΥΜΑ ΤΑ ΔΥΟ ΣΠΗΛΑΙΑ (ΔΟΛΙΝΕΣ), ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ (1 ΧΛΜ Δ). ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΕΤΡΟ 150 Μ. ΚΑΙ ΒΑΘΟΣ 80 Μ. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥΣ.
ΑΡΓΟΛΙΔΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ (ΦΡΑΓΧΘΙ), ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ.
ΑΡΚΑΔΙΑ - ΛΕΩΝΙΔΙΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ "ΔΙΟΝΥΣΟΥ" (ΣΙΝΤΖΑΣ) ΜΕ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΕΣ. ΕΔΩ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΓΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟΔΩΝ.
ΑΡΚΑΔΙΑ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΥΡΟΥ - ΣΑΠΟΥΝΑΚΑΙΙΚΩΝ Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΓΑΝΙ - ΘΑ ΠΑΤΕ ΜΕ ΒΑΡΚΑ.
ΑΧΑΪΑ - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ, ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 1.500 Μ. Β ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΣΤΡΙΑ. ΈΧΕΙ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΚΛΙΜΑΚΩΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΟΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΣΤΑ ΗΣΥΧΑ ΝΕΡΑ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΘΡΕΦΤΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΡΟΦΕΣ. Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΜΟΛΙΣ ΤΟ 1964 ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΚΑΣΤΡΙΩΝ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΜΕ ΞΥΛΟΣΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΡΟΦΟ. Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΣ (ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΛΕΝΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΟ ΆΝΝΑ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ), ΕΝΩ ΤΟ 1981 ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΤ. ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ "ΑΠΑΝΩΚΑΜΠΟΣ" (4 ΧΛΜ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ) ΚΑΙ ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΘΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΑΡΟΑΝΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ. Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΕ 20.000 Τ.Μ. ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΤΑ 1.980 Μ., ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ 350 Μ., ΕΝΩ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ. ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΟΡΟΦΟ (ΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ) ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΑ ΟΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΖΩΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΣΤΡΑΚΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ. ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ.
ΑΧΑΪΑ - ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ, ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΡΙΑ, 9 ΧΛΜ Β.
ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ Η ΣΠΗΛΙΑ (ΝΕΡΑΪΔΟΤΡΥΠΑ) ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΡΤΕΣ, 5 ΧΛΜ Ν ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΝΤΟΜΕΡΙ.
ΛΑΚΩΝΙΑ - ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ, ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΙΚΟ ΔΙΑΚΟΣΜΟ, 17 ΧΛΜ ΒΑ.
ΛΑΚΩΝΙΑ - ΠΥΡΓΟΣ ΔΙΡΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑ ΚΑΙ ΒΛΥΧΑΔΑ, 5 ΧΛΜ ΒΔ. ΤΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΑΝ ΟΙ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΟΙ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΆΝΝΑ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ. ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ 1958. ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΟ 1970 ΥΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ. Η ΣΠΗΛΙΑ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (4000 ¬ 3000 Π.Χ.), ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΑΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ, ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΓΑΘΩΝ, ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ. Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΑΝΘΡΩΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΕΜΠΟΡΟΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΝΤΑΦΙΑΣΤΕΙ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΟΙ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠΟ ΞΑΦΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑΠΤΩΣΕΙΣ ΒΡΑΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΡΑΞΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ. ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑΣ, ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΜΗΚΟΣ 500 Μ. Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ 6.500 Τ.Μ. Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΠΗΛΙΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΛΙΜΝΗ ΒΑΘΟΥΣ 6 Μ. Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ.ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΒΛΥΧΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΚΤΑΣΗ 16.700 Τ.Μ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1949 ΕΧΟΥΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 2.800 ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ. Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΛΙΜΝΙΑΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΗΚΟΥΣ 2,5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ (ΠΕΡΙΠΟΥ 40') ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΑΙΔΑΛΩΔΕΙΣ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΑΝΥΨΗΛΟΥΣ ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ, ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΘΡΕΦΤΙΣΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥΣ. Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΒΛΥΧΑΔΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΒΑΡΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ¬ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ, 3,5 ΧΛΜ ΝΑ, ΜΕ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ.