/
Διακοπές - Τουρισμός - Ταξίδια - Εκδρομές

ΤΗΝΙΑΚΗ ΑΓΚΙΝΑΡΑ

 

Η αγκινάρα περιέχει φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνες A , B , C . Επιπλέον η περιεκτικότητά της σε κυναρίνη συμβάλλει στην αντιμετώπιση χοληστερίνης, αρτηριοσκλήρωσης, πέτρας των νεφρών, ηπατικών παθήσεων και ρευματισμών. Παράλληλα στις ευεργετικές και θεραπευτικές της ιδιότητες συμπεριλαμβάνεται η καρδιοαγγειακή τόνωση καθώς και η κάθαρση του αίματος.

 

Οι ανθοκεφαλές της «Αγκινάρας» καταναλώνονται νωπές ή μαγειρεμένες ενώ τα φύλλα της χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή εξαιρετικής ποιότητας.

 

Το γνωστό σε όλους εξαιρετικό λαχανικό «αγκινάρα» που πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της σημερινής Αλγερίας, καλλιεργείται ιδιαίτερα στο λιβάδι της Κώμης για εντόπια αλλά και εξαγώγιμη κατανάλωση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η ετήσια παραγωγή αγκινάρας στην Τήνο φθάνει τα 295.000 ζεύγη και το συνολικό ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα των καλλιεργητών της περιοχής ξεπερνά τα 150.000 ευρώ.

 

Η καλλιέργεια της αγκινάρας, ιδιαίτερα ανθεκτική στους ισχυρούς αέρηδες που ζώνουν το νησί του Αιόλου, ευδοκιμεί στα κατά τα άλλα ήπιο κλίμα της Τήνου, προσφέροντας τους θρεπτικούς και γευστικότατους καρπούς της.

 

 

© Golden Greece