Διακοπές - Τουρισμός - Ταξίδια - Εκδρομές

ΜΠΑΜΠΩ

 

Αυτή η συνταγή προέρχεται από το έθιμο της γυναικοκρατίας, όπου κυρίαρχο ρόλο έχουν οι γυναίκες, ενώ οι άνδρες πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους ή να παρακολουθούν από μακριά. Η μέρα αυτή είναι μέρα τιμής στη γηραιότερη γυναίκα του χωριού (μπάμπω), που εκτελούσε και χρέη μαμής. Σύμφωνα με το έθιμο, την ημέρα αυτή, 8 Ιανουαρίου, οι γυναίκες του χωριού ντύνονται παραδοσιακά και πηγαίνουν στο σπίτι της Μπάμπως, όπου της δωρίζουν ένα σαπούνι, μια πετσέτα και ένα ζευγάρι παντόφλες. Αφού της πλύνουν τα χέρια, μετά αυτή με τη σειρά της, παίρνει ένα μπολ με νερό και βασιλικό και τις ραντίζει.

ΥΛΙΚΑ:
Έντερα
Δυο κιλά συκώτι χοιρινό
Δυο κιλά κρέας χοιρινό
Καρδιά, νεφρά, σπλήνα (πνευμόνια προαιρετικά) χοιρινά
½ κιλό ρύζι
ένα κρεμμύδι ξερό
ελαιόλαδο
κόκκινο πιπέρι
ρίγανη
μαυροπίπερο
μπαχάρι σε σκόνη
κύμινο
αλάτι
λίγο πράσο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα έντερα από το λίπος τους, και τα πλένουμε καλά και από τις δυο πλευρές με μαγειρική σόδα. Μετά τα βάζουμε σε ξύδι για 8-10 ώρες, το πολύ (όχι περισσότερο για να μην τρυπήσουν). Στο νερό με το ξύδι προσθέτουμε και λίγο αλατάκι για να ασπρίσουν. Τα πλένουμε καλά και είναι έτοιμα για τη γέμιση. Βράζουμε τα συκωτάκια. Τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και το πράσο σε ελαιόλαδο και αφού το αφήσουμε για λίγο, ρίχνουμε μέσα και τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί. Μετά ρίχνουμε και το ρύζι και αφού το αφήσουμε και αυτό για λίγο, ρίχνουμε λίγο νερό, από αυτό που βράσαμε τα συκωτάκια. Προσθέτουμε αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι, το μπαχάρι και το κύμινο και αφήνουμε να φουσκώσει το ρύζι. Για να γεμίσουμε τη μπάμπω, τη δένουμε από τη μια άκρη και μετά τη γεμίζουμε με το μείγμα από το ρύζι και τα συκωτάκια, αλλά όχι με πολύ από αυτό για να μη φουσκώσει το ρύζι και σπάσει το έντερο. Τη δένουμε και από τις δυο άκρες και την τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα ή μαχαιράκι σε ορισμένα μόνο σημεία. Τοποθετούμε τα όσα έντερα γεμίσαμε σε ταψάκι και ρίχνουμε νερό ώσπου να σκεπαστούν και λίγο λάδι. Φουρνίζουμε για μια ώρα περίπου. Η «Μπάμπω» τρώγεται ζεστή, αλλά και κρύα. Διατηρείται τέλος, στο ψυγείο για αρκετό καιρό.

Πηγή: http://komothnh.pblogs.gr


 

© Golden Greece