/
Διακοπές - Τουρισμός - Ταξίδια - Εκδρομές

ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ

ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΓΙΡΩΝ - ΑΚΑΝΘΟΥ , ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 

Η Ουρανούπολη είναι κτισμένη στη θέση όπου βρισκόταν η αρχαία Ουρανούπολη, την οποία έχτισε το 315 π.Χ. ο Αρίσταρχος, αδελφός του Κάσσανδρου. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια τοποθεσία στους πρόποδες του Άθωνα με ιστορικό και αρχιτεκτονικό μεγαλείο, που χαρίζει ξεκούραση και ηρεμία. Ο Άθως υψώνεται μαγευτικά στα 2033 μέτρα πάνω απ' τη θάλασσα και είναι καλυμμένος από παρθένα δάση με μια φυσική ομορφιά που σαγηνεύει, ενισχύοντας την άποψη πολλών ότι η χερσόνησος είναι η ομορφότερη από τις τρεις. Χαρακτηριστικό της Ουρανούπολης είναι η γαλήνη που επικρατεί, προκαλώντας ανάταση ψυχής και στον πιο κουρασμένο από την καθημερινότητα επισκέπτη.

Η είσοδος στο Άγιο Όρος επιτρέπεται μόνο στους άνδρες (κατόπιν ειδικής άδειας), αλλά έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια θαλάσσια περιήγηση γύρω από τη χερσόνησο του Αγίου όρους, να παρατηρήσουμε από μακριά με γυμνό μάτι ή με κιάλια τη φυσική ομορφιά του και την εξαίρετη αρχιτεκτονική των βυζαντινών μοναστηριών. Τα καραβάκια εκτελούν καθημερινά κρουαζιέρες γύρω από το Άγιο Όρος, ενώ από την Ουρανούπολη υπάρχει συχνή συγκοινωνία για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα υπόλοιπα χωριουδάκια της Χαλκιδικής. Αξίζει να επισκεφθούμε τον Πύργο του Προσφορίου, που βρίσκεται δίπλα στο λιμανάκι και είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερα διατηρημένος πύργος της Χαλκιδικής. Χτίστηκε πριν από το 1344 από τη μονή Βατοπεδίου. Το 1928 εγκαταστάθηκε εκεί το ζεύγος Λωκ, το οποίο στήριξε τους πρόσφυγες της εποχής και δημιούργησε μια παράδοση στα χειροποίητα χαλιά.

Η μέρα ξεκινά καλά με ένα πλούσιο πρωινό, που μπορούμε να απολαύσουμε δίπλα στην παραλία σε μια από τις καφετέριες ή τα εστιατόρια του παραθαλάσσιου χωριού. Στη συνέχεια, περιπλανιόμαστε στα σοκάκια του χωριού, όπου θα βρούμε παραδοσιακά γλυκά, είδη λαϊκής τέχνης και αυτοδίδακτους καλλιτέχνες, οι οποίοι δημιουργούν διακοσμητικά αντικείμενα με αποξηραμένα λουλούδια, με επεξεργασμένο γυαλί και άλλα. Το μεσημέρι απολαμβάνουμε φρέσκο ψάρι με τη συνοδεία αγιορείτικου κρασιού δίπλα στο κύμα. Όσο για το βράδυ θα βρούμε εστιατόρια και ουζερί με μεζέδες και αν σταθούμε τυχεροί μπορεί να ακούσουμε και παλιά ελληνικά τραγούδια από τοπικούς τραγουδοποιούς.

Γνωστή για τα κρυστάλλινα νερά της και για τις μοναδικές παραλίες της, η "πόλη του Ουρανού" μπορεί και να θεωρηθεί ο επίγειος παράδεισος. Ανάλογα με τη διάθεση μας μπορούμε να επιλέξουμε είτε τις κοντινές πεντακάθαρες παραλίες της Ουρανούπολης είτε τους μικρούς γραφικούς όρμους της και να δροσιστούμε στην καταγάλανη θάλασσα. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να πάρουμε κάποιο από τα μικρά καράβια που είναι αραγμένα στο λιμανάκι της πόλης, τα οποία θα μας μεταφέρουν στα γαλαζοπράσινα νερά των πέντε ακατοίκητων νησιών που βρίσκονται απέναντι από το χωριό. Για την εξυπηρέτηση και την άριστη διαμονή μας, υπάρχουν ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα δωμάτια, τράπεζες με μηχανήματα ATM για άμεσες συναλλαγές και υπεραστικά λεωφορεία προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις γειτονικές κωμοπόλεις στη Σιθωνία.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

 

 

 

© Golden Greece