Διακοπές - Τουρισμός - Ταξίδια - Εκδρομές

ΑΦΟΙ ΦΥΤΑΛΗ


Πρόκειται για πέντε αδέλφια από τα Υστέρνια, το Γεώργιο, το Μάρκο, το Λάζαρο, τον Ιωάννη και το Χαράλαμπο, που γεννήθηκαν από το 1826 έως το 1834. Οι τέσσερις πρώτοι - που είναι και οι πιο γνωστοί - σπούδασαν στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Με τη μαρμαρογλυπτική κυρίως δραστηριοποιούνται ο Γεώργιος και ο Λάζαρος, οι οποίοι έφτιαξαν πολλά μνημεία για το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας, ενώ απέσπασαν και αρκετούς επαίνους. Ο Λάζαρος φιλοτέχνησε τον αδριάντα του Γρηγόριου Ε' που κοσμεί τον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, την προτομή του Σολωμού η οποία βρίσκεται στη Ζάκυνθο κ.ά. Ο Μάρκος ήταν πολύ καλός και στη ζωγραφική και στη διακόσμηση. Ο Ιωάννης ασχολήθηκε περισσότερο με την αρχιτεκτονική και χρημάτισε καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών. Ο Ιωάννης και ο Λάζαρος ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας την αναστήλωση του Λέοντα της Χαιρώνειας. Το 1860, όλα μαζί τα αδέλφια ίδρυσαν εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής στην Αθήνα, το οποίο απετέλεσε φυτώριο των Ελλήνων καλλιτεχνών για περισσότερα από 40 χρόνια.

Γενικά τα έργα τους χαρακτηρίζονται από τα στοιχεία που σηματοδοτούν τη γενιά τους: Μέσα στο κλίμα ενός ιδιότυπου κλασικισμού, δημιουργούνται σταδιακά ρεαλιστικά στοιχεία και ιδεαλιστικά σημάδια. Σπανιότερα και σε μεγαλύτερες ηλικίες, τα δημιουργήματά τους παρουσιάζουν βυζαντινές επιρροές. Ο τελευταίος από τους αδελφούς, ο Λάζαρος, απεβίωσε το 1909.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

 

 

© Golden Greece