Διακοπές - Τουρισμός - Ταξίδια - Εκδρομές

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ


Ο Δημήτριος Φιλιππότης γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου το 1839. Σπούδασε γλυπτική στο Σχολείον των Τεχνών, με δασκάλους τον Κρίστιαν Ζίγκελ και το Γεώργιο Φυτάλη, και στη Ρώμη με υποτροφία κοντά στο Γερμανό κλασικιστή γλύπτη Έμιλ Βολφ.

Υπήρξε πρωτοποριακός γλύπτης που αντιμετώπισε τη γλυπτική του ελεύθερου χώρου ως τέχνη ανεξάρτητη από την αρχιτεκτονική και αποσυνέδεσε σε μεγάλο βαθμό τη δουλειά του από συγκεκριμένες παραγγελίες. Η τεχνοτροπία του Φιλιππότη, ενώ κινείται στο κλασικιστικό πλαίσιο, έχει εμφανή στοιχεία ρεαλισμού και ταυτόχρονα διακατέχεται από ρομαντική διάθεση. Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε μία πιο ανάλαφρη θεματογραφία και δημιούργησε αριστουργήματα που απεικονίζουν θέματα της καθημερινής ζωής απλών ανθρώπων, συχνά με ρωμαλεότητα και χάρη που εκπλήσσει.

Στο πιο γνωστό έργο του, τον «Ξυλοθραύστη», στο Ζάππειο, ένας γυμνός άνδρας που προσπαθεί να σπάσει ένα ξύλο, πετυχαίνει το συνδυασμό του ιδεαλιστικού πνεύματος, των ρεαλιστικών λεπτομερειών στην απόδοση του σώματος και της εμπρεσιονιστικής σύλληψης του στιγμιαίου. Έργα του υπάρχουν επίσης στην πλατεία Σύνταγμα, «το παιδί με τα σταφύλια», στον κήπο του ΚΑΤ της Κηφισιάς «ο Θεριστής», «η Οπωροπώλις» και «η Άρτεμις με σκύλο» και δυο επιβλητικοί λέοντες στη βίλλα Καζούλη στην Κηφισιά.

Επίσης, έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Α Νεκροταφείο Αθηνών και στο Νεκροταφείο Πειραιώς, σε μουσεία της γενέτειράς του Τήνου, καθώς και σε πλατείες ναούς και νεκροταφεία άλλων πόλεων της Ελλάδας.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

 

 

© Golden Greece