Διακοπές - Τουρισμός - Ταξίδια - Εκδρομές

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣΓεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1883 και μεγάλωσε, ο μεγάλος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Τα παιδικά του χρόνια στη γενέθλια γη είναι γεμάτα από εμπειρίες σημαντικές οι οποίες φαίνεται ότι θα σφραγίσουν την εξέλιξη του ανήσυχου νέου. Ήδη στα επτά του χρόνια βιώνει την επανάσταση του 1889 και σε ηλικία δεκαεπτά ετών βλέπει να απελευθερώνεται η πατρίδα του από τον Τούρκικο ζυγό. Ανέπνευσε τον ζωογόνο αέρα των ηρωικών αυτών στιγμών για την Κρήτη γεγονός που τον επηρέασε σημαντικά όπως φαίνεται σε πολλές αναφορές στο έργο του. Το 1908 αφού ολοκληρώσει σε ηλικία 25 χρονών τις νομικές του σπουδές θα κάνει και τα πρώτα βήματα στα νεοελληνικά γράμματα με τα έργα του «Η αρρώστια του αιώνος, «Όφις και Κρίνο» και το θεατρικό «Ξημερώνει». Από τα πρώτα του έργα διαφαίνεται η μετέπειτα σημαντική λογοτεχνική του πορεία.

Επηρεασμένος από τον Friedrich Nietzsche του οποίου μεταφράζει το έργο «Τάδε Έφη Ζαρατούστρα» τον βρίσκουμε το 1912-13 να πολεμά στους βαλκανικούς πολέμους. Στη συνέχεια, κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου, ταξιδεύει συνεχώς και γράφει τα σημαντικότερα ταξιδιωτικά του έργα και μεταφράζει την Οδύσσεια. Μετά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο γράφει τα σημαντικότερα βιβλία του όπως «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Καπετάν Μιχάλης», «Τελευταίος Πειρασμός», «Ζορμπάς» και ολοκληρώνει την «Οδύσσεια» του.

Στο έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο» αποτυπώνεται με αυτοβιογραφικό τρόπο, η κοσμοθεωρία του και οι βασικές αντιλήψεις του για την ζωή και την πνευματική δημιουργία. Σε όλα σχεδόν τα έργα του αποτυπώνεται η αγάπη και ο θαυμασμός του για την Κρήτη και τους ανθρώπους της, μιλώντας για την «Κρητική Ματιά» τον τρόπο δηλαδή που ο Κρητικός βιώνει την ζωή και εκφράζεται μέσα από τις καθημερινές του πράξεις και πνευματικές αναζητήσεις.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Καζαντζάκης τα έζησε στην Νίκαια της Γαλλίας και στις 26 Οκτωβρίου του 1957 πέθανε στο Freiburg. Τάφηκε στην αγαπημένη του Κρητική Γη. Από τον τάφο του στον προμαχώνα του Μαρτινέγκο, πάνω στα βενετσιάνικα τείχη του Ηρακλείου, αγναντεύει την αιωνιότητα.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

 


 

© Golden Greece