Διακοπές - Τουρισμός - Ταξίδια - Εκδρομές
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

        Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Τήλος πήρε το όνομά της από τον μικρότερο γιο της Αλίας, αδελφής των Τελχίνων και του Ήλιου. Όταν η Αλία αρρώστησε βαριά, ο Τήλος ήρθε στο νησί να μαζέψει βότανα για τη θεραπεία της μητέρας του. Αφού η Αλία έγινε καλά, ο γιός της επέστρεψε στο νησί και από ευγνωμοσύνη έκτισε ιερό προς τιμή του Ήλιου - Απόλλωνα και του Ποσειδώνα. Ο ίδιος έγινε ιερέας εκεί (αν και προοριζόταν για το Ιερό του Δία στον Αττάβυρο της Ρόδου) και απόκτησε το δικαίωμα του ιεραπόλου, προνόμιο που μεταδιδόταν από τότε κληρονομικά στους απογόνους του.

        Βέβαια, η δικαιολόγηση της ονομασίας του νησιού με αυτόν τον μύθο, είναι ανεπαρκής και μάλλον πρόκειται για προελληνικό όνομα που οι αρχαίοι Έλληνες επειδή δεν καταλάβαιναν τη σημασία του, έπλασαν έναν όμορφο μύθο.

        Ωστόσο ο μύθος αυτός που σχετίζεται άμεσα με τη Ρόδο και τους Τελχίνες, σύμφωνα με τις νέες απόψεις των μελετητών, απηχεί την ζωντανή ανάμνηση των αρχαίων για την κατάκτηση του νησιού και της Ρόδου από τους δραστήριους θαλασσοκράτορες, τους Μινωίτες. Άλλωστε οι ελάχιστες αρχαιολογικές έρευνες στην Τήλο που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν τη σχέση της Τήλου με την Μινωική Κρήτη και την πιθανή εγκατάσταση Μινωιτών.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

© Golden Greece