Διακοπές - Τουρισμός - Ταξίδια - Εκδρομές

ΜΥΘΙΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΜέσα στους μινωικούς μύθους ανιχνεύουμε την απαρχή του Ελληνικού Πάνθεου και ταυτόχρονα διακρίνουμε τη σύνδεση του Μινωικού πολιτισμού με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ρέα, η μητέρα του μέγιστου των θεών, του Δία, ανέθεσε στους Ιδαίους Δακτύλους τη φύλαξη του γιου της. Ένας από αυτούς ο Ιδαίος Ηρακλής φεύγει για την Ολυμπία και διοργανώνει μαζί με τα αδέλφια του αγώνες δρόμου. Αργότερα ο Κλύμενος, απόγονος του Ιδαίου Ηρακλή, ίδρυσε τους ολυμπιακούς αγώνες και έχτισε προς τιμή των προγόνων του βωμό, στο χώρο που σήμερα βρίσκεται η αρχαία Ολυμπία. Ο ίδιος ο Ιδαίος Ηρακλής χάρισε το όνομά του στο σημερινό Ηράκλειο.

Ποτέ στην Μινωική Κρήτη δεν έπαψε να καλλιεργείται ο αθλητισμός. Από τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα ίχνη των τοιχογραφιών της Κνωσού διαφαίνεται η ενασχόληση των Μινωιτών με αθλήματα όπως η γυμναστική, η τοξοβολία, η αρματοδρομίες, η πυγμαχία και η πάλη, η κολύμβηση και άλλα.

Η σημαντικότερη όμως αθλητική εορτή των Μινωιτών φαίνεται να είναι τα «ταυροκαθάψια» κατά τη διάρκεια των οποίων εκτελούνταν αθλητικές εκδηλώσεις και γυμναστικές ασκήσεις που συμμετείχε, εκτός των αθλητών και ο ιερός ταύρος των Μινωιτών.

Το γεγονός ότι το Ηράκλειο επιλέχθηκε να φιλοξενήσει ποδοσφαιρικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αποτελεί φόρο τιμής στη μακρόχρονη ιστορία τους και στη συμβολή του στην ανάπτυξη της έννοιας του αθλητισμού.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

 


 

© Golden Greece