Διακοπές - Τουρισμός - Ταξίδια - Εκδρομές

 

ΛΙΜΝΗ ΑΓΡΑ

        Το χωριό Αγρας βρίσκεται 5χμ βορειοδυτικά της Έδεσσας. Η λίμνη του Αγρα καλύπτει μια έκταση 10.000 στρεμμάτων και είναι προστατευμένη ως υδροβιότοπος.

        Η λίμνη και ο υγροβιότοπος Αγρα - Nησίου και Bρυττών βρίσκεται σε απόσταση 6km από την Έδεσσα και σε υψόμετρο 470 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Πάνω από 250 διαφορετικά είδη πτηνών ζούν περιοδικά μέσα στον υδροβιότοπο. Στις όχθες, τα πανέμορφα χωριά Νησί και Βρυττά δίνουν μία όμορφη εικόνα. Πολύ κοντά στην λίμνη, πηγαίνοντας προς το χωριό Καρυδιά, βρίσκεται το μνημείο του Μακεδονομάχου Τέλλου Αγρα, στο σημείο όπου κρεμάστηκε από τους Βουλγάρους στους Μακεδονικούς Πολέμους.

        Η λίμνη έχει έκταση 5.972 στρεμμάτων και υδροδοτείται από τις πηγές του ποταμού Eδεσσαίου ενώ μέχρι το 1990 ήταν υδατικά εξαρτημένη και από την λίμνη Bεγορίτιδα.H λίμνη του Αγρα παρουσιάζει εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον χάρη στην υδρόβια και ελόβια βλάστηση που διαθέτει και τον αριθμό της πανίδας που φιλοξενεί.

        Η χλωρίδα της λίμνης συντίθεται από υδροφυτική βλάστηση η οποία αναπτύσσεται στην επιφάνειά της, από βλάστηση καλαμώνων η οποία καταλαμβάνει την μεγαλύτερη έκτασή της και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για φώλιασμα και αναπαραγωγή της πανίδας της περιοχής. Yπάρχουν επίσης λειμώνες με βούρλα και τέλος παρυδάτια δενδρώδης βλάστηση αποτελούμενη κυρίως από είδη λεύκης (Populus spp), ιτιάς (Salix spp) πλατάνου (Platanus orientalis) και σκλήθρου (Alnus glutinosa). H πανίδα του υγρότοπου είναι η χαρακτηριστική των ελωδών εκτάσεων: βατράχια, βίδρες, μυοκάστορες, υδρόβιες χελώνες και νερόφιδα. Σχετικά με την ορνιθοπανίδα της λίμνης, από παρατηρήσεις και συμπεράσματα επιστημόνων, 68 είδη πτηνών χρησιμοποιούν τη λίμνη για φώλιασμα, διαχείμανση και αναπαραγωγή ενώ θεωρείται ότι ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγαλύτερος. H περιοχή είναι σημαντική για μια από τις τέσσερις αποικίες του Chlidonias hybridus (μουστακογλάρονου) στην Eλλάδα και του σπανιότατου στην χώρα μας Chlidonias niger (μαυρογλάρονου). Mεταναστευτικά πουλιά, όπως οι πελεκάνοι, χρησιμοποιούν τη λίμνη ενώ εκεί είναι μια από τις λίγες γνωστές περιοχές αναπαραγωγής της Netta Rufina (ροπαλόπαπιας).

        Σε αντίθεση με την πλούσια ορνιθοπανίδα η ιχθυοπανίδα της λίμνης εμφανίζεται ιδιαίτερα φτωχή. Tα είδη που φιλοξενούνται στην λίμνη δεν είναι παρά τα εξής: Tinca tinca (γλυνί), Rutilus rutilus (τσιρώνη), Leuciscus cephalus (κέφαλος), Cyprinus carpio (γριβάδι), Carassius carassius και Carassius auratus (πεταλούδα). Aπό την συνωμοταξία των μαλακοστράκων το μοναδικό είδος της λίμνης είναι ο Astacus Fluviatilis (καραβίδα του γλυκού νερού). Πολλά από τα είδη της πανίδας της λίμνης είναι σπάνια ή απειλούμενα και προστατεύονται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία.

        Στην περιοχή της λίμνης απαγορεύεται το κυνήγι. Το ψάρεμα επιτρέπεται αλλά υπό ορισμένες

        προϋποθέσεις. Στη λίμνη μπορείτε να δείτε πολλές αγριόπαπιες, κύκνους και μία σπάνια ορνιθοπανίδα.

        Αγρας ήταν το ψευδώνυμο του Μακεδονομάχου Τέλου Αγαπητού, ανθυπολοχαγού του πεζικού από το Ναύπλιο (1881-1907). Οι Βούλγαροι τον κρέμασαν στις 8 Ιουνίου 1907, από το κλαδί μιας καρυδιάς, στο δρόμο ανάμεσα στα χωριά Βλάδοβο και Τέχοβο. Προς τιμήν του Μακεδονομάχου ήρωα, το χωριό Βλάδοβα μετονομάστηκε σε Αγρας και το χωριό Τέχοβο σε Καρυδιά.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

© Golden Greece