Διακοπές - Τουρισμός - Ταξίδια - Εκδρομές

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ - ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

 

Μια σειρά από μεγάλα ονόματα ζωγράφων, που έζησαν και δημιούργησαν στα Επτάνησα, θεμελίωσαν την επτανησιακή σχολή. Μια σχολή που ξεφεύγει από τον παραδοσιακό τρόπο αντίληψης της εκκλησιαστικής ζωγραφικής και δημιουργεί, για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο μια τέχνη επηρεασμένη από την Αναγέννηση και το μπαρόκ.

Μέσα, λοιπόν, από το πνεύμα της παράδοσης και της επαφής τους με την Ιταλία θα ξεπηδήσουν οι Κερκυραίοι καλλιτέχνες. Ήδη από το 18 ο αιώνα έχουμε τους πρώτους Νεοέλληνες γλύπτες, Δημήτριο Τριβώλη-Πιέρη και Παύλο Προσαλέντη.

Ο Προσαλέντης στα 1811 ίδρυσε σχολή στην Κέρκυρα, την πρώτη σχολή καλών τεχνών στην Ελλάδα.

Η προσφορά του στην παιδεία και την τέχνη δημιούργησε νέες προϋποθέσεις στα Επτάνησα, σε μια εποχή που η επανάσταση φουντώνει στη στερεά Ελλάδα και που ακόμα δεν έχει ιδρυθεί ελληνικό κράτος.

Ο 19 ος αιώνας βρίσκει τους Κερκυραίους καλλιτέχνες να σπουδάζουν σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωτοποριακά κέντρα. Έχουμε μεγάλη άνθηση της τέχνης με σπουδαίους δημιουργούς που συνέβαλαν στην εξέλιξη της νεοελληνικής ζωγραφικής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: από τη μεγάλη καλλιτεχνική οικογένεια των Προσαλέντηδων το Σπύρο, τον Αιμίλιο και τον Παύλο το νεότερο, τον Παχή, τον Μποκατσιάμπη, το Γιαλλινά, το Σκαρβέλη, το Σαμαρτζή, τον Τσιριγώτη, τον Κογιεβίνα και το Ζαβιτσιάνο.

Πορτρέτα, συνθέσεις, αγιογραφίες, τοπία, είναι η κύρια πληγή έμπνευσης των καλλιτεχνών, που τώρα εκτός από τα παραδοσιακά υλικά και τεχνικές χρησιμοποιούν την υδατογραφία και τη χαρακτική.

Πρωτομάστορες της ακουαρέλας ήταν ο Γιαλλινός, ο Μποκατσιάμπης και ο Σκαρβέλης.

Δημιούργησαν σχολή στην υδατογραφία, που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας με σημαντικούς δημιουργούς και πρωτοπόρο τον Α. Κόντη.

Τα χαρακτικά του Ζαβιτσιάνου και του Κογιεβίνα εντάσσονται στην πρωτοπορία της ελληνικής χαρακτικής με άξιο συνεχιστή έναν από τους σημαντικότερους χαράκτες του 20 ου αιώνα, το Ν. Βεντούρα.

Σήμερα ζουν και εργάζονται στην Κέρκυρα αξιόλογοι καλλιτέχνες, που είτε εμπνέονται από την παράδοση είτε δημιουργούν με νέα αισθητικά κριτήρια, εκφράζοντας, έτσι τους προβληματισμούς τους, τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους για τα σύγχρονα εικαστικά δρώμενα.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

 

 

© Golden Greece