Διακοπές - Τουρισμός - Ταξίδια - Εκδρομές

EL GRECO


Ο El Greco, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας ιστορίας της ζωγραφικής, γεννήθηκε στο βενετοκρατούμενο Ηράκλειο (Candia). Εδώ πήρε τα π ρώτα μαθήματα ζωγραφικής και μέχρι την ηλικία των 20 ετών, οπότε φεύγει για την Ιταλία, φαίνεται να έχει κατακτήσει ήδη την τέχνη της Βυζαντινής αγιογραφίας γιατί σε αναφορές των αρχείων της εποχής εμφανίζεται ήδη σαν καταξιωμένος ζωγράφος.

Στην Βενετία όπου είναι ο πρώτος σταθμός του στην Ιταλία διδάσκεται από τον Τιτσιάνο και τελειοποιεί τις γνώσεις του στην δυτική ζωγραφική. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τη Ρώμη το 1577 εγκαθίσταται στο Toledo της Ισπανίας όπου δημιουργεί το μεγάλο του έργο. Δεν παύει όμως ποτέ να μνημονεύει τις κρητικές του ρίζες και σε όλα του τα έργα υπογράφει «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος Κρής Εποίει».

Με βαθιά γνώση τόσο της βυζαντινής λόγιας παράδοσης όσο και της αρχαίας ελληνικής και αναγεννησιακής σκέψης καταφέρνει να αποτυπώσει στα έργα του τη μυστική φλόγα της ορθόδοξης τέχνης και τους προσωπικούς του οραματισμούς.

Σήμερα στο Ηράκλειο σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου εκτίθεται ένα από τα πρώιμα έργα του El Greco, το «Όρος Σινά».

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

 


 

© Golden Greece