Διακοπές - Τουρισμός - Ταξίδια - Εκδρομές

ΛΗΤΩ

Η Λητώ (ή Λατώ στη δωρική διάλεκτο), σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, (όπως μας παραδίδεται από τη Θεογονία του Ησίοδου) είναι κόρη των Τιτάνων Κοίου και Φοίβης.

Στην Ανατολική Λυκία της απέδιδαν ξεχωριστή λατρεία και ήταν η κυριώτερη θεότητα που το ιερό της, το Λατώον, ήταν εξίσου λαμπρό με της Δήλου. Το πόσο ξεχωριστή ήταν σαν θεότητα το μαρτυρεί και ο μεταγενέστερος μύθος που προσπαθεί να συνδέσει τη Λητώ με την ονομασία της Λυκίας.
Σύμφωνα μ' αυτόν τον όχι και τόσο διαδεδομένο μύθο, η Λητώ είχε έρθει από τη γη των Υπερβορείων με τη μορφή λύκαινας, αναζητώντας τη «χώρα των λύκων», τη Λυκία.

Σύμφωνα πάντως με τον Οβίδιο, μετά τη γέννηση των διδύμων, η Λητώ περιπλανήθηκε και έφτασε μέχρι τη Λυκία, όπου δεν έγινε δεκτή και με την καλύτερη υποδοχή. Όταν πήγε να πιει νερό από μια λίμνη, οι κάτοικοι της το απαγόρευσαν, αναμοχλεύοντας τη λάσπη στο βυθό της λίμνης. Τότε η Λητώ τους μεταμόρφωσε σε βατράχους για να τους τιμωρήσει για την έλλειψη φιλοξενίας που έδειξαν, ώστε να ζουν πάντα στα λασπώδη νερά των ποταμών και των λιμνών.

Κάποτε η βασίλισσα Νιόβη, που είχε εφτά γιους κι εφτά κόρες, περηφανεύτηκε για την ευγονία και την ομορφιά των παιδιών της, λέγοντας πως η Λητώ, η εκλεκτή του θεού Δία, έχει αποκτήσει μόνο ένα ζεύγος διδύμων ενώ αυτή έχει δεκατέσσερα παιδιά, επτά αγόρια κι επτά κορίτσια!
Όταν το έμαθε η Λητώ, αγανάκτησε και ζήτησε από τα παιδιά της να τιμωρήσουν την αδιαντροπιά της Νιόβης. Ετσι η Άρτεμις τόξευσε τα κορίτσια κι ο Απόλλων τα αγόρια της Νιόβης και τα σκότωσαν. Η Νιόβη, από τη λύπη της, στο τέλος, μεταμορφώθηκε σε πέτρα.

Υπήρχαν πολλά ιερά της Λητούς κατά την αρχαιότητα όπου λατρευόταν πολλές φορές μαζί με τα δύο θεϊκά παιδιά της.
Λατρεία της αποδιδόταν και στη Δήλο, όπου υπήρχε μεγαλόπρεπος ναός αφιερωμένος σ' αυτήν, το Λητώον.
Στον ναό της Λητούς στη Λυκία, αποδείχτηκε από επιγραφές που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές ότι εκεί ήταν η έδρα του Κοινού των Λυκίων.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

 

 

© Golden Greece