Χαλκιδική Πολιτισμός

Arabic  Chinese  Japanese  Russian   Swedish  Italian  Spanish  German  French  English  Greek
jquery slider plugin
Πλοία στην Χαλκιδική πραγματικού χρόνου
ΚΤΕΛ Χαλκιδικής
Αστυνομία Πολύγυρου Χαλκιδικής
Τουριστικές Πληροφορίες για την Χαλκιδική
Εξυπηρέτηση Πολιτών στην Χαλκιδική
Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Χαλκιδικής
Πληροφορίες για Ασφαλείς Διακοπές
Νομισματικές Σχέσεις
Τηλέφωνα Πρώτης Ανάγκης
Η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Χαλκιδικής

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ   ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Πλούσια ιστορία και μυθολογία, που απλώνουν τις ρίζες τους πολλούς αιώνες πίσω…

Όλυνθος, Άκανθος, Άφυτος, Ποτίδαια: κραταιές αρχαίες πόλεις με τείχη που έχτισαν οι άποικοι από την Ερέτρια. Στάγιρα: ο τόπος που έζησε και δίδαξε ο Αριστοτέλης.

Πετράλωνα: ένα σπήλαιο αμίμητης φυσικής ομορφιάς όπου πριν από 250.000 χρόνια έζησε ο ξακουστός «αρχάνθρωπος των Πετραλώνων». Ακρωτήρι Ποσειδίου: το αρχαιότερο ιερό του Ποσειδώνα, με τις νεράιδες με τα σκυλίσια πρόσωπα. Κασσάνδρα: η χερσόνησος με το όνομα του γιου του αρχαίου θεού της θάλασσας Ποσειδώνα.

Ουρανούπολη, Νέα Φώκαια, Σάνη, Τορώνη, Γαλάτιστα: πέτρινοι πύργοι, σπάνια βυζαντινάκειμήλια. Νικήτη: παλαιοχριστιανικές Βασιλικές ξεχωριστής αρχιτεκτονικής. Ιερισσός και Νέα Ποτίδαια: τόποι μαρτυρικοί κατά την Τουρκοκρατία. Πλούσια ιστορία και μυθολογία, που απλώνουν τις ρίζες τους πολλούς αιώνες πίσω…

Όλυνθος, Άκανθος, Άφυτος, Ποτίδαια: κραταιές αρχαίες πόλεις με τείχη που έχτισαν οι άποικοι από την Ερέτρια. Στάγιρα: ο τόπος που έζησε και δίδαξε ο Αριστοτέλης.

Πετράλωνα: ένα σπήλαιο αμίμητης φυσικής ομορφιάς όπου πριν από 250.000 χρόνια έζησε ο ξακουστός «αρχάνθρωπος των Πετραλώνων». Ακρωτήρι Ποσειδίου: το αρχαιότερο ιερό του Ποσειδώνα, με τις νεράιδες με τα σκυλίσια πρόσωπα. Σιθωνία: η χερσόνησος με το όνομα του γιου του αρχαίου θεού της θάλασσας Ποσειδώνα.

Ουρανούπολη, Νέα Φώκαια, Σάνη, Τορώνη, Γαλάτιστα: πέτρινοι πύργοι, σπάνια βυζαντινάκειμήλια.

Νικήτη: παλαιοχριστιανικές Βασιλικές ξεχωριστής αρχιτεκτονικής. Ιερισσός και Νέα Ποτίδαια: τόποι μαρτυρικοί κατά την Τουρκοκρατία. Πλούσια ιστορία και μυθολογία, που απλώνουν τις ρίζες τους πολλούς αιώνες πίσω…

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

Η Κασσάνδρα είναι το πιο πυκνοκατοικημένο από τα τρία πόδια. Οι πεδιάδες της είναι χρυσαφιές από τα καλλιεργημένα χωράφια, ενώ οι κυματιστοί λόφοι της έχουν πυκνή βλάστηση και γαλήνια δάση από έλατα. Οι κάτοικοι της ενδοχώρας είναι γεωργοί που ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και άξιοι συνεχιστές των αρχών της Ελληνικής φιλοξενίας.

ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ

Το «φεστιβάλ της θάλασσας» αποτελεί την απόλυτη πολιτιστική πρόταση που συνοδεύει τα καλοκαιρινά βράδια των κατοίκων και των επισκεπτών μας. Κάθε καλοκαίρι η ελίτ των θεατρικών και μουσικών παραστάσεων της χώρας φιλοξενούνται στο ανοικτό αμφιθέατρο της πόλης και προσφέρουν ηδύποτες γεύσεις πολιτισμού.
Ένα κοινό γνώρισμα του πολιτισμού και της θάλασσας είναι οι ανοκτοί ορίζοντες. Έχοντας στραμμένο το βλέμμα του σε αυτούς τους πολιτιστικούς ορίζοντες με τους οποίους είναι δεμένη άρρηκτα η Ελλάδα, ο Δήμος ξεκίνησε το 1999 τις καλοκαιρινές πολιτιστικές του εκδηλώσεις με την επωνυμία «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ». Από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα η πορεία του φεστιβάλ θυμίζει την ρότα ενός καραβιού που ταξιδεύει στο αέναο πολιτιστικό πέλαγος και «δένει»σε όλα τα λιμάνια των παραστατικών τεχνών. Στο ανοικτό αμφιθέατρο τον Ν. Μουδανιών-ένα χώρο «στολίδι» για τον Δήμο- τα βράδια του Ιουλίου και του Αυγούστου κάθε καλοκαιριού- οι θεατές μυούνται στο αρχαίο, κλασσικό και σύγχρονο θεατρικό ρεπερτόριο από τους κορυφαίους κρατικούς οργανισμούς, το Εθνικό και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπως και διάφορα εξίσου σημαντικά Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και θεατρικούς οργανισμούς. Αλλά και η μουσική με το τραγούδι έχουν την τιμητική τους καθώς τα περισσότερα ονόματα των Ελλήνων πρεσβευτών τους έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους πάνω στη σκηνή του6 θεάτρου για να ευχαριστήσουν τις χιλιάδες των θεατών. Ελάτε λοιπόν και φέτος στο μακρύ πολιτιστικό μας ταξίδι, γνωρίστε τις πολιτιστικές μας προτάσεις και ετοιμαστείτε να αφουγκραστείτε τις φωνές των μυσταγωγών του φεστιβάλ μας για μια ουσιαστική καταβύθιση στον πολιτισμό.

Παραδοσιακό πανηγύρι του Αγ. Πνεύματος (Πεντηκοστή). (Συκιά).

Φεστιβάλ παράδοσης τον Ιούνιο, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις. (Συκιά).

Το πανηγύρι της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο. Τριήμερες εκδηλώσεις, (Σάρτη).

Παραδοσιακό πανηγύρι του Αγ. Αθανασίου (18 Ιανουαρίου), (Συκιά).

Αλογοδρομίες του Αγ. Γεωργίου.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

  
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΜΟΥΣΕΙΑ
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 23710 22148
 • ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ 23730 23408
 • ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ 23730 26166
 • ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
  23730 26166
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
  23710 22148
 • ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ,
  ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
  23730 23408
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
 • ΔΗΜΟΤΙΚΗ, ,
  ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
  23730 23090
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΟΙΚΙΣΜΟΙ
 • ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
 • ΒΑΤΟΠΕΔΙ
 • ΒΡΑΣΤΑΜΑ
 • ΓΕΡΑΚΙΝΗ
 • ΚΑΛΥΒΕΣ
 • ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
 • ΟΛΥΝΘΟΣ
 • ΟΡΜΥΛΙΑ
 • ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
 • ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ
 • ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
 • ΨΑΚΟΥΔΙΑ