Καβάλα Πολιτισμός

Arabic  Chinese  Japanese  Russian   Swedish  Italian  Spanish  German  French  English  Greek
jquery slider plugin
Πλοία στην Καβάλα πραγματικού χρόνου
Αεροδρόμιο Καβάλας
ΚΤΕΛ Καβάλας
Αστυνομία Καβάλας
Τουριστικές Πληροφορίες για την Καβάλα
Εξυπηρέτηση Πολιτών στην Καβάλα
Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Καβάλας
Πληροφορίες για Ασφαλείς Διακοπές
Νομισματικές Σχέσεις
Τηλέφωνα Πρώτης Ανάγκης
Η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Καβάλας

ΚΑΒΑΛΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Το Παγγαίο ή Εννιάκορφο (1956 μ.), Νύσα κατά τον Όμηρο, βρίσκεται μεταξύ των εκβολών του Στρυμώνα και Αγγίτη. Υπήρξε το μήλο της έριδος μεταξύ Αθηναίων και Μακεδόνων για τα πλούσια μεταλλεία χρυσού και αργύρου που υπήρχαν εκεί. Θεωρείται από τον Όμηρο, το βουνό όπου γεννήθηκε και ανατράφηκε ο Διόνυσος. Στην κορυφή του υπήρχε βωμός του Διόνυσου, όπου γινόταν οι τελετές των Ορφικών Μυστηρίων. Στο Παγγαίο κατασπαράχθηκε ο Ορφέας από τις Μαινάδες. Πρώτοι οι Φοίνικες εκμεταλλεύτηκαν τα ορυχεία του, μετά ήρθαν οι Θάσιοι και τέλος οι Αθηναίοι. Υπάρχουν δάση με οξιές, δρυς, έλατα, πλατάνια καθώς και χιονοδρομικό κέντρο, ορειβατικό καταφύγιο, σαλέ και Δασικό Χωριό.

Στην αρχή ως Νεάπολη, κατόπιν ως Χριστούπολη αλλά και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη της Καβάλας και οι γύρω περιοχές αποτέλεσαν μήλο της έριδος για πολλούς κατακτητές. Οι Αθηναίοι ανέπτυξαν τη Νεάπολη θεωρώντας την μεγάλη στρατηγικής σημασίας λόγω του λιμανιού της, αλλά και της μικρής της απόστασης από το χρυσοφόρο Παγγαίο. Ο Βασιλιάς των Μακεδόνων Φίλιππος Β’ εκμεταλλεύτηκε τα χρυσωρυχεία του Παγγαίου και έδωσε το όνομα του –Φίλιπποι- στην πόλη του Δάτου, που μεγάλωσε μετά τη μάχη ανάμεσα στους Δημοκρατικούς της Ρώμης και τους δολοφόνους του Καίσαρα, το 42 μ.Χ. Η μάχη σήμανε το τέλος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Κορυφαίο ρόλο στην ιστορία του τόπου έχει και το Παγγαίο, όπου ο Θουκυδίδης είχε στην ιδιοκτησία του πλούσια μεταλλεία και λέγεται ότι έγραψε εκεί την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου.

Την Καβάλα την συναντούμε ως Χριστούπολη στις αρχές του 8ου αιώνα. Το 1185 η πόλη κάηκε από τους Νορμανδούς. Με την ανακατάληψη της βυζαντινής πρωτεύουσας από τον Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο επανήλθε στην επικράτεια της Κωνσταντινούπολης, μέχρι την κατάληψή της από τους Οθωμανούς το 1387.

Η ιστορία της περιοχής ως Καβάλα ξεκίνησε στις αρχές του 16ου αιώνα. Η ανάπτυξή της υπήρξε ραγδαία. Χτίστηκε το υδραγωγείο (Καμάρες) που αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σημεία της περιοχής.

Το 1769 γεννήθηκε εδώ ο ιδρυτής της αιγυπτιακής δυναστείας Μωχάμετ Άλυ (Μεχμέτ Αλή). Το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Το 1817 ίδρυσε το Ιμαρέτ, ένα εξαίσιο οικοδόμημα ισλαμικής αρχιτεκτονικής, από το οποίο μεγάλο μέρος σώζεται μέχρι σήμερα στην αρχική του μορφή, ενώ το υπόλοιπο ανακατασκευάστηκε και λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτελείας.

Το 1850 άρχισε η ανάπτυξη του καπνεμπορίου και η φήμη της Καβάλας ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Στις αρχές του 20ου αιώνα έκαναν την εμφάνισή τους τεράστιες καπναποθήκες, μεγαλοπρεπή κτίρια και πολυτελείς οικίες δίνοντας στην Καβάλα τον τίτλο της μεγαλούπολης.

Το 1922 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή 25.000 πρόσφυγες που πρόσφεραν πολλά στην ανάπτυξη του εμπορίου, της οικονομίας και των Τεχνών.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

Το Διεθνές φεστιβάλ Cosmopolis που διεξάγεται στην Παλιά Πόλη της Καβάλας αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την γνωριμία με πολιτισμούς απ’ όλο τον κόσμο μέσα από χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, έθνικ κουζίνα, σινεμά, εκθέσεις και ένα πολύχρωμο street bazaar με περίπτερα των συμμετεχουσών χωρών.

Το Φεστιβάλ Γιάννη Παπαϊωάννου καλύπτει τον χώρο της κλασσικής μουσικής και της τζαζ. Περιλαμβάνει συναυλίες και σεμινάρια για μαθητές και καθηγητές από τα ωδεία όλου του κόσμου.

Στην Κεραμωτή το δημοτικό camping φιλοξενεί το φεστιβάλ «Πλάι στο Κύμα» όπου εμφανίζονται μεγάλα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Φολκλορικός είναι ο χαρακτήρας του φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα» που πραγματοποιείται στο «Ακόντισμα» της Καρβάλης με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο.

Αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορεί επίσης να παρακολουθήσει κανείς στους Φιλίππους με το φεστιβάλ «Τα μυστικά της βάλτας», στη Χρυσούπολη με το Λαϊκό Πανηγύρι και στη Νέα Πέραμο με τις συναυλίες στον θαυμάσιο χώρο της Ανακτορούπολης.

Στην αρχή του Φθινοπώρου, στο χωριό της Λεκάνης πραγματοποιείται η «Γιορτή της Πατάτας». Χιλιάδες επισκέπτες από όλη την περιοχή δοκιμάζουν τις νοστιμιές που έχουν ως βάση τους την πατάτα.

Λαϊκή γιορτή της γεύσης και η «Γιορτή της κτηνοτροφίας» που πραγματοποιείται στις αρχές Οκτώβρη στον γραφικό Πλαταμώνα, με κυρίαρχη γευστική πρόταση την βραστή γίδα.

Η «Γιορτή του κάστανου» πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο σε ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά του νομού, στο Παλαιοχώρι.

Στην περιοχή του Νέστου, η «Γιορτή του Σπαραγγιού» στη Κεραμωτή είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές χαρά και πραγματοποιείται τον Ιούνιο.

«Η Γιορτή του Καρπουζιού» στο Ερατεινό δεν υστερεί σε ευρηματικότητα, νότες χαράς και ψυχαγωγίας. Η αυγουστιάτικη «Γιορτή του Σταφυλιού» στο Ελαιοχώρι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς…είναι μεθυστική! Πραγματικό πανηγύρι που ξεκινά από νωρίς και τελειώνει μόνο όταν τελειώσει το…ατελείωτο κρασί.

Το φεστιβάλ «Οίνος και Πολιτισμός» διοργανώνεται τον Αύγουστο στο Κοκκινοχώρι, με σκοπό την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

Την Καθαρά Δευτέρα οι Καβαλιώτες «πιάνουν το φίδι» στο Χαλκερό και γιορτάζουν με παραδοσιακό τρόπο και νηστίσιμες λιχουδιές την αρχή της Σαρακοστής. Την ίδια ημέρα γιορτές γίνονται και σε πολλές άλλες περιοχές του Νομού όπως η Ηρακλείτσα, οι Φίλιπποι και το Ακροβούνι.Ιανουάριος
Αναβίωση του εθίμου των Αράπηδων, στη Νικήσιανη

Απρίλιος
Ποντιακός Γάμος, στο χωριό Ζυγός Καβάλας

Β’ 15θήμερο Ιουνίου
Ελευθέρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καβάλας

Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος
Φεστιβάλ Φιλίππων, στο ομώνυμο αρχαίο Θέατρο με ποικίλες εκδηλώσεις

Ιούλιος
Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ήλιος και Πέτρα» στην Ν. Καρβάλη

Αύγουστος
Γιορτή του Σταφυλιού, στο Ελαιοχώρι

Σεπτέμβριος
Γιορτή της πατάτας, στη Λεκάνη

Στην Ελευθερούπολη κάθε Ιούλιο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που διαρκούν όλο το μήνα και περιλαμβάνουν μουσικά, χορευτικά, εικαστικά και λαογραφικά δρώμενα. Ξεχωριστή μέρα αποτελεί η Γιορτή του Κλήδονα, στο Βαρούσι της Ελευθερούπολης την παραμονή της 24ης Ιουνίου.

Στις 20 Ιουλίου, γιορτή του Προφήτη Ηλία, αναβιώνει στο Παλαιοχώρι Παγγαίου το έθιμο «Τσάνια», προς τιμήν Του. Παραδοσιακό πανηγύρι για τον Προφήτη Ηλία πραγματοποιείται και στο χωριό των Φιλίππων.

Στα μέσα Αυγούστου διοργανώνονται λαϊκά πανυγήρια στην Νέα Πέραμο, στη Γραβούνα και στην Ηρακλείτσα.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου


ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΙΝΟΥ


ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ: 26 ΙΟΥΛΙΟΥ:ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ» KAI 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ»

ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ: ΚΑΘΕ 1Ο ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ

ΔΥΣΒΑΤΟ: ΚΑΘΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ «ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ»

ΕΛΑΦΟΧΩΡΙ: ΚΑΘΕ 1Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ KAI 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»

ΚΕΧΡΟΚΑΜΠΟΣ: 17 ΜΑΪΟΥ: ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ» KAI 14-15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ»

ΛΕΚΑΝΗ: 21 ΜΑΪΟΥ:ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ KAI ΚΑΘΕ 1Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: «ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ» ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ: 17 ΙΟΥΛΙΟΥ:ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ» KAI 5-6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ» KAI 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ»

ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ: 20 ΙΟΥΛΙΟΥ:ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ KAI ΚΑΘΕ 1Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ: «ΓΙΟΡΤΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ»

ΣΚΟΠΟΣ: ΚΑΘΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ «ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ» KAI 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»

ΣΤΕΓΝΟ: 26 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΠΑΝΗΓΥΡΙ «ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

  
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
  • ΤΕΙΧΗ
  • ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΦΡΟΥΡΙΟ (ΚΑΣΤΡΟ)
  • ΚΑΜΑΡΕΣ
  • ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ
  • ΙΜΑΡΕΤ, ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ
  • ΦΙΔΟΝΗΣΙ ΚΑΙ Η ΑΡΕΘΟΥΣΑ, ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΩΜΕΝΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ.
  • ΚΟΚΚΙΝΑ ΒΡΑΧΙΑ
  • ΦΩΚΙΟΤΡΥΠΑ, ΣΠΗΛΙΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΦΩΚΙΕΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΕΣ, ΕΝΩ Η ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΆΝΤΡΟ ΤΩΝ ΝΥΜΦΩΝ.
  • ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ.
  • ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΜΟΥΣΕΙΑ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΙΗΣΗ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ