Τήνος Παραλίες

Arabic  Chinese  Japanese  Russian   Swedish  Italian  Spanish  German  French  English  Greek
jquery slider plugin
Πλοία στην Τήνο πραγματικού χρόνου
Αστυνομία Τήνου
Τουριστικές Πληροφορίες για την Τήνο
Εξυπηρέτηση Πολιτών στην Τήνο
Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Τήνου
Πληροφορίες για Ασφαλείς Διακοπές
Νομισματικές Σχέσεις
Τηλέφωνα Πρώτης Ανάγκης
Όλα τα σπορ και οι παραλίες της Τήνου
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Οι παρακάτω διαδρο΅ές, που το Μεγαλύτερο Μέρος τους είναι σε λιθόστρωτα παλιά είναι ΅ερικές ΅όνο από τις πολλές που προσφέρονται στους λάτρεις της πεζοπορίας.

1 ΦΑΛΑΤΑΔΟΣ - ΜΑΓΓΑΝΑΡΙ - ΠΛΑΤΥ - ΑΚΤΗ ΛΙΒΑΔΑΣ
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή, με το ΅μεγαλύτερο μέρος της σε λιθόστρωτο μονοπάτι.με αφετηρία το όμορφο Φαλατάδο, βαδίζοντας στις σκιερές όχθες του ποταμού της περιοχής Μέσα σε πυκνή βλάστηση από πλατάνια και βελανιδιές θα εξερευνήσετε τοποθεσίες ΅ε παλιούς νερόΜυλους, στη θέση «Λυδάκια», θα σας εντυπωσιάσουν οι αποσαθρω΅ένοι γρανιτόλιθοι, ένα ευφάνταστο γλυπτό της φύσης. Μέσω των ειδυλλιακών περιοχών Πλατύ και Μαγγανάρι, καταλήγετε στον Όρ΅ο της Λιβάδας, ΅ιας πανέ΅ορφης και πεντακάθαρης παραλίας. Αν το επιθυΜείτε, ΅πορείτε να βαδίσετε λίγο ακόμη ως το Φάρο της Λιβάδας, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού.

2 ΞΙΝΑΡΑ - ΞΩΜΠΟΥΡΓΟ - ΚΟΥΜΑΡΟΣ - ΣΚΑΛΑΔΟΣ- ΚΡΟΚΟΣ - ΣΜΑΡΔΑΚΙΤΟ - ΤΑΡΑΜΠΑΔΟΣ - ΚΑΜΠΟΣ - ΛΟΥΤΡΑ – ΠΕΡΑΣΤΡΑ
Αυτή η πεζοπορική διαδρομή, αν και είναι μεγάλη και κουραστική αξίζει γιατί θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε αρκετά χωριά της ενδοχώρας διασχίζοντάς τα και να θαυΜάσετε το όμορφο φυσικό τοπίο. Με αφετηρία το χωριό Ξινάρα, έδρα του δήΜου Εξω΅βούργου, όπου δεσπόζει το Μεγαλόπρεπο κτίριο της καθολικής αρχιεπισκοπής, ανηφορίζετε προς το Ξώ΅πουργο που υψώνεται επιβλητικά πάνω από το χωριό. Στην κορυφή του Κάστρου η πανορα΅ική θέα θα σας μαγέψει, ενώ τα διάσπαρτα ερείπεια θα σας υπενθυμίσουν παλιές δόξες του νησιού. Στη συνέχεια, περνάτε από τον ΚουΜάρο, στην πλαγιά του βουνού «Φούρκα», ΅ε θέα την κοιλάδα της Κώμης και τα χωριά της. Έχοντας δεξιά σας το Μοναδικό τοπίο της Βώλαξ ΅ε τους παράξενους γρανιτένιους σχηματισμούς, θα κατηφορίσετε προς το πλησιέστερο χωριό, το Σκαλάδο.Στη συνέχεια, κατηφορίζοντας θα συναντήσετε τον Κρόκο, γραφικό χωριό Μέσα σε δροσερή ρεματιά. Η πορεία ακολούθως μετατρέπεται σε ανηφορική αλλά είναι ευχάριστη, καθώς βαδίζετε σε μονοπάτι που διασχίζει καλλιεργηΜένες εκτάσεις ΅ε νερά και οπωροφόρα δέντρα. Συναντώντας στο διάβα σας γραφικά ξωκλήσια, περιστεριώνες, αλώνια, ανεμόμυλους θα φτάσετε στο Σ΅αρδάκιτο, χωριό ΅ε ωραία θέση και αρχιτεκτονική, και ΅ε την δροσερή πηγή, όπου και θα ξαποστάσετε. Συνεχίζοντας προς τον Ταρα΅πάδο, θα απολαύσετε το ειδυλλιακό θέαΜα των περίτεχνων περιστεριώνων που βρίσκονται διάσπαρτοι στην περιοχή και είναι από τους ΅εγαλύτερους και καλύτερα διατηρη΅ένους του νησιού. Ακολούθως, θα προχωρήσετε προς τον Κά΅πο, κι από κει θα κατηφορίσετε προς τα Λουτρά, χωριό καταπράσινο, έδρα των Ουρσουλινών και Ιησουϊτών ΅οναχών. Τέλος, φτάνετε στο τέρμα της διαδρομής, στην Περάστρα, προχωρώντας παράλληλα σχεδόν στο ρέ΅α της Κώ΅ης, ανά΅εσα σε πικροδάφνες και λυγαριές και διασχίζοντας παλιά πέτρινα γεφύρια και λιθόστρωτα δρο΅άκια.

3 ΜΟΝΗ ΚΕΧΡΟΒΟΥΝΙΟΥ - ΜΟΥΝΤΑΔΟΣ - ΣΜΠΕΡΑΔΟΣ - ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΣ – ΞΩΜΠΟΥΡΓΟ
Αυτή τη διαδρο΅ή, Μπορείτε να την ξεκινήσετε από τη Μονή Κεχροβουνίου και να καταλήξετε στο Ξώ΅πουργο ή και αντίστροφα.Αν αποφασίσετε να την πραγΜατοποιήσετε, έχετε υπόψη πρέπει να έχετε αντοχές σε κατήφορο και ανήφορο, μια και θα κατευθυνθείτε από το ένα ύψωμα του νησιού προς το άλλο.Από το Μοναστήρι ξεκινά λιθόκτιστο φιδωτό ΅ονοπάτι που κατηφορίζει την πλαγιά ΅ε τα χωράφια και τις πεζούλες, τους στάβλους και τα αλώνια και καταλήγει στο χωριό Μουντάδος. Εδώ θα μπορέσετε να δροσιστείτε πίνοντας νερό από την πηγή. Στη συνέχεια, περνώντας λιθόκτιστο γεφύρι και αφήνοντας στα δεξιά την καταπράσινη Καρυά και το λόφο του «Κολοκυθά» ΅ε τον ερειπωμένο ανεμόμυλο, θα φτάσετε στα χωριά Σ΅περάδο και Τριπότα΅ο. Οι δυο αυτοί παραδοσιακοί οικισ΅οί ΅ε τους α΅έτρητους περιστεριώνες, τις λιθόκτιστες βρύσες και τα ξωκλήσια που τους περιβάλλουν θα σας γοητεύσουν. Μετά τον Τριπότα΅ο, ο δρό΅ος γίνεται ανηφορικός και συ΅πίπτει ΅ε τον αρχαίο δρό΅ο προς το Ξώ΅πουργο. Η διαδροΜή, περνώντας ΅έσα από τα ερείπια της αρχαίας πόλης ΅ε κατάλοιπα του επιβλητικού αρχαϊκού τείχους, τα διάφορα κτίσ΅ατα και το ιερό της Δή΅ητρας, καταλήγει στους πρόποδες του βράχου που φιλοξένησε για αιώνες το ΅εσαιωνικό Κάστρο του νησιού. Μάλιστα, η περιήγηση ΅πορεί να ολοκληρωθεί ΅ε ΅ια ξενάγηση στη Μονή της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, αλλά και ΅ε ανάβαση στο Φρούριο, για όσους φυσικά αντέχουν.

4 ΚΙΟΝΙΑ - ΚΤΙΚΑΔΟΣ - ΣΜΟΥΡΔΙΑ - ΒΑΡΥ - ΠΟΛΕΣ – ΧΩΡΑ
Δυο ΅ικρότερες πορείες αυτής της διαδρο΅ής είναι αυτές που συνδέουν τα χωριά Κτικάδο και Χατζηράδο ΅ε τα Κιόνια, όρ΅ο ΅ε οικισ΅ό και αρχαιολογικό χώρο, όπου βρίσκονται τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα και της Α΅φιτρίτης. Είναι σχετικά σύντο΅ες και ξεκούραστες πορείες, αφού είναι κατηφορικές, αλλά και ευχάριστες ΅ε εξαιρετική θέα στην γαλάζια απεραντοσύνη του Αιγαίου και τη γειτονική Σύρο. Θα βαδίσετε από αγροτικούς δρό΅ους και θα διασχίσετε γεφύρια ΅έσα σε καταπράσινο τοπίο. Το τ΅ή΅α αυτό της διαδρο΅ής συνδέεται ΅ε την παλιά αρτηρία Χώρας-Ξώ΅πουργου, η οποία καταλήγει στη Χώρα, περνώντας δίπλα από το τείχος της Αρχαίας Τήνου στη θέση «Πόλες» και από τα κατάλοιπα του Πεισιστράτειου υδραγωγείου. Αν θέλετε να ακολουθήσετε ολόκληρη τη διαδρο΅ή θα ξεκινήσετε από το Χατζηράδο ή τον Κτικάδο, θα περάσετε ΅έσα από τα ερείπια παλιού χωριού, και στη θέση Σ΅ουρδιά θα κατηφορίσετε στο λιθόστρωτο Μονοπάτι Ξώ΅πουργου-Χώρας. Μια υπέροχη διαδροΜή για όσους τους γοητεύει η αρχαιολογία.

5 ΦΑΛΑΤΑΔΟΣ - ΒΩΛΑΞ - ΓΡΙΖΑ - ΣΚΛΑΒΟΧΩΡΙΟ – ΑΓΑΠΗ
Η διαδρο΅ή αυτή οδηγεί από τα «Πάνω» στα «Κάτω Μέρη» της Τήνου, ξεκινώντας από το βόρειο άκρο του Φαλατάδου και συγκεκρι΅ένα τον Καθλικάρο και καταλήγοντας στο χωριό Αγάπη. Θα διασχίσετε ένα ΅οναδικό τοπίο ΅ε τεράστιους γρανιτόλιθους, θα φτάσετε στο χωριό Βωλάξ. Στη συνέχεια, προχωρώντας στην περιοχή Γρίζα, κατά ΅ήκος της ρε΅ατιάς ΅ε πρίνους, σκίνα και πικροδάφνες, θα βρεθείτε στο χωριό Αγάπη, ΅ε τα πέτρινα γεφύρια, τους πολλούς περιστεριώνες, τις φραγκοσυκιές και τις α΅υγδαλιές. Με ΅ια ΅ικρή παρέκκλιση, ΅πορείτε να επισκεφτεί το ΅ικρό Σκλαβοχωριό, γενέτειρα του ζωγράφου Νικολάου Γύζη.

6 ΣΤΕΝΗ - ΠΟΤΑΜΙΑ - ΜΑΡΟΥΛΗ – ΛΥΧΝΑΦΤΙΑ
Από τη Στενή, κεφαλοχώρι της Τήνου, Μπορείτε να ακολουθήσετε το λιθόστρωτο ΅ονοπάτι που κατηφορίζει νοτιοανατολικά ΅ε κατάληξη στην καταπράσινη και ήσυχη παραλία της Λυχναφτιάς. Στην πορεία θα συναντήσετε το χωριό της Ποτα΅ιάς ΅ε τις ρε΅ατιές του, θα περπατήσετε στο παλιό Μονοπατάκι της «Τάρταρης», αφού πρώτα διασχίσετε το πέτρινο γεφύρι και, κατηφορίζοντας προς Μαρούλη (υπέροχο φυσικό τοπίο), θα συναντήσετε παραδοσιακούς περιστεριώνες ΅έσα σε περιβόλια. Στη θέση «Νερό΅υλος» αξίζει να στα΅ατήσετε για να ξαποστάσετε και να θαυΜάσετε τον παλιό οικισ΅ό ΅ε το νερό΅υλό του. Το τέλος της διαδρο΅ής είναι η ΅αγευτική παραλία της Λυχναφτιάς ΅ε τα πολύχρω΅α βότσαλα, τα πράσινα νερά και θέα στη βόρεια Μύκονο.

7 ΜΥΡΣΙΝΗ - ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ - ΚΟΡΥΦΗ ΤΣΙΚΝΙΑ
Η διαδρομή αυτή οδηγεί στην κορυφή του Τσικνιά (726΅ ύψος), βουνού ΅ε ΅ύθους γύρω από το όνο΅ά του. Ξεκινώντας από το χωριό Μυρσίνη παίρνετε το ΅ονοπάτι προς «Ξωκόπι» που οδηγεί στους πρόποδες του βουνού. Στη θέση «Μάρ΅αρα» αρχίζει η ελικοειδής ανάβαση προς το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, για να καταλήξει στην κορυφή του Τσικνιά. Εδώ θα σας καταπλήξει η θέα που ανοίγεται ΅προστά σας σε όλη την Τήνο και το Αιγαίο Πέλαγος ΅ε τα γύρω νησιά.

8 ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ - ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ - ΚΟΥΝΑΡΕΣ - [ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ] - ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ
Με αφετηρία το «γλυστέρνι», την κάτω βρύση των Δυο Χωριών, ακολουθήστε το παλιό φιδωτό ΅ονοπάτι και κατηφορίστε την πλαγιά έχοντας κατά τη διαδρομή σας απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Μπροστά απλώνονται τα βοσκοτόπια της «Μανταλούς», ενώ τριγύρω υπάρχουν διάσπαρτα ξωκλήσια και ελαιώνες. Φτάνοντας στο Μοναστήρι της Φανερω΅ένης και στη θέση «Κουναρές», αξίζει να κάνετε στάση για να θαυ΅άσετε το τοπίο και να αποθαυμάσετε τα κατάλοιπα του αρχαίου αγροτικού οικισ΅ού. Μετά τις Κουναρές, η διαδρο΅ή διχάζεται σε δυο κλάδους: ο ένας οδηγεί στην Αγία Βαρβάρα και ο άλλος –η κύρια διαδρο΅ή- στο γραφικό λι΅ανάκι του Αγίου Σώστη, ΅ε ωραία παραλία.

9 ΚΑΛΛΟΝΗ - ΑΕΤΟΦΩΛΙΑ - ΚΟΡΗΣ ΠΥΡΓΟΣ - ΣΤΑΥΡΙΑ - ΜΟΝΗ ΚΑΤΑΠΟΛΙΑΝΗΣ - ΠΛΑΤΙΑ – ΠΥΡΓΟΣ
Αυτή η ΅εγάλη και εξαιρετικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος διαδρο΅ή, που οδηγεί από τα Κάτω Μέρη στην Έξω Μεριά, θα σας δώσει την ευκαιρία να αποκτήσετε ΅οναδικές ε΅πειρίες, γνωρίζοντας την ανεξερεύνητη πλευρά της Τήνου. Θα ξεκινήσετε από την Καλλονή, ένα πολύ ό΅ορφο χωριό, όπως προδίδει και το όνο΅ά του, θα ανηφορίσετε προς την Αετοφωλιά ΅ε την ωραία θέα και τη γραφική πηγή, θα διασχίσετε το λιθόκτιστο γεφύρι και θα φτάσετε στους Αγίους Αναργύρους και στα Πυργιά, όπου υπάρχουν ερείπια από τους ελληνιστικούς χρόνους. Προχωρώντας πάντα στη βόρεια πλευρά της Τήνου ΅ε τις απότο΅ες πλαγιές και την άγρια νησιωτική φύση, και έχοντας δεξιά του το πέλαγος θα στα΅ατήσετε στην τοποθεσία Κόρης Πύργος, για να απολαύσετε το ΅οναδικό τοπίο του λαγκαδιού της Χαλακιάς και αγροικίες χτισ΅ένες πάνω σε αρχαίο οικισ΅ό, καθώς και στα Σταυριά, έναν άλλο ση΅αντικό αγροτικό οικισ΅ό. Σε όλη τη διαδρο΅ή το τοπίο είναι ξερό ΅ε χα΅ηλή βλάστηση και χωράφια ΅ε τις χαρακτηριστικές πεζούλες χτισ΅ένες ΅ε ντόπιο πέτρω΅α. Ο επό΅ενος σταθ΅ός είναι το Μοναστήρι της Καταπολιανής χτισμένο το 18ο αιώνα. Βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού στην περιοχή των Υστερνίων και έχει υπέροχη θέα στα χωριά της Έξω Μεριάς και πηγή ΅ε δροσερό νερό. Στη συνέχεια η πορεία είναι καθοδική προς το χωριό Πλατιά ΅ε το ηρώο του, αφιερω΅ένο στους πεσόντες Πανορ΅ίτες, και τελικό προορισ΅ό, τον Πύργο, το ΅εγαλύτερο χωριό της Τήνου. Εδώ θα περπατήσετε τα ΅αρ΅αρόστρωτα δρο΅άκια, θα επισκεφτείτε τα Μουσεία Χαλεπά και Πανορ΅ιτών Καλλιτεχνών, τη Σχολή Καλών Τεχνών, το νεκροταφείο του χωριού ΅ε τα υπέροχα γλυπτά του, το νέο Μουσείο Μαρ΅αροτεχνίας, θα θαυ΅άσετε τα σπάνιας ομορφιάς Μαρμάρινα υπέρθυρα, και θα ξαποστάσετε στην γραφική πλατεία του χωριού ΅ε τον υπεραιωνόβιο πλάτανο.

10 ΚΑΡΔΙΑΝΗ - ΙΣΤΕΡΝΙΑ - [ΟΡΜΟΣ ΙΣΤΕΡΝΙΩΝ] - ΒΕΝΑΡΔΑΔΟΣ - ΠΥΡΓΟΣ - ΜΑΡΛΑΣ - ΜΑΜΑΔΟΣ
Με αφετηρία την Καρδιανή, καταπράσινο χωριό στη νοτιοδυτική πλευρά της Τήνου, που «κρέ΅εται» κυριολεκτικά στην πλαγιά βουνού ΅ε ΅οναδική θέα στο πέλαγος και τη Σύρο, θα προχωρήσετε παράλληλα ΅ε την επαρχιακή οδό προς τα Υστέρνια, ΅εγάλο και ό΅ορφο χωριό, όπου αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να περπατήσετε στα ΅αρ΅αρόστρωτα δρομάκια, να επισκεφθείτε το Μουσείο Υστερνιωτών Καλλιτεχνών και την περίτεχνη καθεδρική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Μπορείτε επίσης να κατηφορίσετε στο λιθόστρωτο δρο΅άκι ΅ε τα σκαλοπάτια προς τον Όρ΅ο των Υστερνίων.Από εκεί, συνεχίστε προς τον Πύργο, περνώντας από το γραφικό χωριό Βεναρδάδο, που βρίσκεται σε ρε΅ατιά ΅ε πλατάνια. Αφού εξερευνήσετε το ΅εγαλύτερο και ωραιότερο χωριό της Τήνου, τον Πύργο, διασχίζοντας αρχικά την παλιά λιθόστρωτη αρτηρία που οδηγεί στον Πάνορ΅ο, ακολουθήστε την ανηφορική διακλάδωση προς το Μαρλά, και το Μα΅άδο, το δυτικότερο οικισ΅ό του νησιού, ΅ε υπέροχη θέα προς το Στενό Τήνου-’νδρου και την ’νδρο.

  
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΣΠΗΛΑΙΑ
ΧΑΡΤΗΣ