Σχοινούσα Πολιτισμός

Arabic  Chinese  Japanese  Russian   Swedish  Italian  Spanish  German  French  English  Greek
jquery slider plugin
Πλοία στη Σχοινούσα πραγματικού χρόνου
Τουριστικές Πληροφορίες για τη Σχοινούσα
Εξυπηρέτηση Πολιτών στη Σχοινούσα
Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Σχοινούσας
Πληροφορίες για Ασφαλείς Διακοπές
Νομισματικές Σχέσεις
Τηλέφωνα Πρώτης Ανάγκης
Η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Σχοινούσας
ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ   ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η παράδοση θέλει το όνομά της να το χρωστά στο θαμνώδες φυτό Σχίνο που αφθονεί σε όλο το νησί. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα. Πάντως, στο παρελθόν συναντάμε το νησί και με τις ονομασίες Εχινούσα και Πανιδιά.

Το νησί κατοικούνταν από την προϊστορική περίοδο και σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Σχοινούσα είχε συμμετοχή στη δημιουργία του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού με σημαντικότατο κέντρο τη γειτονική νήσο Κέρο. Κατά τη Βυζαντινή εποχή η Σχοινούσα ανέπτυξε σημαντική εμπορική δραστηριότητα, κι απ’ ότι φαίνεται γνώρισε κάποια άνθιση, πράγμα που προκύπτει από τα άφθονα βυζαντινά κεραμικά ευρήματα και το πλήθος των οικοδομικών υπολειμμάτων βυζαντινών ναών. Από τα τέλη του 11ου αιώνα ανήκε στο μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό. Αργότερα εντάχθηκε στο Δουκάτο του Αιγαίου με ηγεμόνα το Μάρκο Σανούδο. Το 1537, μετά την κατάληψη της Νάξου από το Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, το νησί υπάγεται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σε διάφορες χρονικές περιόδους οι μικροί οικισμοί της Σχοινούσας εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους, λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών. Δε διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες, ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε με πιο πολλές λεπτομέρειες την ιστορία της Σχοινούσας. Τα ελάχιστα στοιχεία που γνωρίζουμε για το νησί, όσον αφορά τους μεσαιωνικούς χρόνους και την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας προέρχονται από αναφορές των διοικητικών και εκκλησιαστικών παραγόντων γειτονικών νησιών, όπως της Νάξου και της Αμοργού. Φαίνεται λοιπόν ότι το νησί ήταν εγκαταλελειμμένο κατά το μεγαλύτερο διάστημα της Οθωμανικής κυριαρχίας και άρχισε να κατοικείται και πάλι περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν πια η Σχοινούσα είχε ήδη ενταχθεί στο ελληνικό κράτος, από την ίδρυσή του, το 1830. Οι νέοι κάτοικοι της Σχοινούσας ήταν κυρίως Αμοργιανοί και ασχολήθηκαν με τη γεωργία και την εκτροφή ζώων. Στον 20ό αιώνα ωστόσο η πλειονότητα των κατοίκων εγκατέλειψαν το νησί και εγκαταστάθηκαν στην πρωτεύουσα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Από το 1941 έως το 1944 η Σχοινούσα ακολούθησε τη μοίρα των Κυκλάδων, περνώντας στην ιταλική κατοχή (1941-1943) και στη συνέχεια στη γερμανική, μέχρι την απελευθέρωσή της το 1944.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την 25η Μαρτίου γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική Εορτή στη Μεσσαριά με παρέλαση, θεατρική παράσταση από τα παιδιά των σχολείων και προσφορά φαγητού στο προαύλιο της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας.

Το Πανηγύρι της Παναγίας της Ακαθής, στη Χώρα, (Ακάθιστος Ύμνος, κινητή εορτή),γιορτάζεται την επόμενη ημέρα από την τελευταία Παρασκευή των Χαιρετισμών της Θεοτόκου με προσφορά φαγητού και χορό με παραδοσιακά μουσικά όργανα.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Σχοινουσιωτών, γίνονται κάθε χρόνο στις 12, 13, 14 Αυγούστου με παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου, παραδοσιακούς οργανοπαίχτες και έκθεση φωτογραφίας.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου, γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου με προσφορά φαγητού στην αίθουσα της Εκκλησίας και το βράδυ με παραδοσιακούς χορούς στα μαγαζιά του νησιού.
Το Πανηγύρι του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, στο ξωκλήσι του Φάρου με την προσφορά μπακαλιάρου και σκορδαλιάς στο προαύλιο της εκκλησίας. Η μεταφορά γίνεται με καΐκια από το λιμάνι του νησιού.
Την ημέρα του Πάσχα, οι νησιώτες συγκεντρώνονται στην πλατεία και παίζουν «μπίλιους», παραδοσιακό παιχνίδι παρόμοιο του «μπόουλινγκ».

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Κάποια παραδοσιακά προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς στη Σχοινούσα είναι:
Η κοπανιστή
Η ξινομυζήθρα
Το παστέλι σε λεμονόφυλλα
Το λαδοτύρι

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε:
Το αρνί στο φούρνο με ρύζι
Τα μυζηθροπιτάκια
Τις δίπλες (ξεροτήγανα)
Τα αμπελοφάσουλα
Τα μελετίνια (τυροπιτάκια με μυζήθρα, αβγό και ζάχαρη)

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

  
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΧΑΡΤΗΣ