Σέριφος Πολιτισμός

Arabic  Chinese  Japanese  Russian   Swedish  Italian  Spanish  German  French  English  Greek
jquery slider plugin
Πλοία στη Σέριφο πραγματικού χρόνου
Τουριστικές Πληροφορίες για τη Σέριφο
Εξυπηρέτηση Πολιτών στη Σέριφο
Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Σερίφου
Πληροφορίες για Ασφαλείς Διακοπές
Νομισματικές Σχέσεις
Τηλέφωνα Πρώτης Ανάγκης
Η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Σερίφου
ΣΕΡΙΦΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ   ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η Σέριφος μυθολογικά συνδέεται με τον ήρωα Περσέα. Ο Δίκτυς, αδελφός του βασιλιά της Σερίφου Πολυδέκτη, περιμάζεψε από τις ακτές της μια λάρνακα μέσα στην οποία είχε φυλακίσει ο βασιλιάς του Άργους Ακρίσιος την κόρη του Δανάη και το γιο της Περσέα, ώστε να τους απομακρύνει από το Αργος και να αποτρέψει την επαλήθευση του χρησμού του μαντείου των Δελφών ότι ο εγγονός του θα τον σκότωνε για να πάρει την εξουσία του Άργους. Στη Σέριφο λοιπόν μεγάλωσε ο Περσέας, ο γιος του Δία και της Δανάης, ο οποίος αποκεφάλισε τη Μέδουσα.Από την Πρωτοκυκλαδική (3η χιλιετία π. Χ.) και Μυκηναϊκή Περίοδο (1400-1200 π. Χ.) διαπιστώθηκαν ίχνη εγκατάστασης στο νησί, ενώ στα ιστορικά χρόνια πρώτοι κάτοικοι αναφέρονται Αιολείς από τη Θεσσαλία και Ίωνες από την Αττική (7ος αι. π.Χ.). Κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων η Σέριφος τάσσεται στο πλευρό των ελληνικών δυνάμεων και στη συνέχεια εντάσσεται στην Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία αποδεχόμενη την ηγεμονική παρουσία της Αθήνας. Το 377 π. Χ. γίνεται μέλος της Β΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας. Καταλαμβάνεται από τους Μακεδόνες (363 π.Χ.) και στη συνέχεια από τους Πτολεμαίους του βασιλείου της Αιγύπτου (306 π.Χ.) και εν τέλει ανακαταλαμβάνεται από τους Μακεδόνες (266 π.Χ.). Το 146 π.Χ. μαζί με τα υπόλοιπα εδάφη της Ελλάδας πέφτει στα χέρια των Ρωμαίων, οι οποίοι, λόγω του ότι είχε συμμαχήσει με τον Μιθριδάτη τον Στ΄ εναντίον τους, την κατέστρεψαν ολοσχερώς (88 π.Χ.). Αυτό το γεγονός ήταν η έναρξη μιας μακράς περιόδου παρακμής, κατά την διάρκεια της οποίας το νησί χρησιμοποιείται ως τόπος εξορίας. Για τη Βυζαντινή περίοδο γνωρίζουμε ελάχιστα στοιχεία, ενώ κατά τη Φραγκοκρατία το νησί εντάσσεται στο δουκάτο του Αιγαίου υπό το Μάρκο Σανούδο (1207) και μέρος του παραχωρείται στη διοίκηση της οικογένειας Γκίζι (1207-1334). Κατόπιν αποτελεί αντικείμενο έριδας μεταξύ πολλών διακεκριμένων οικογενειών κι αυτό διαρκεί μέχρι και την καταστροφική επιδρομή του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα (1537). Στη συνέχεια το νησί γίνεται φόρου υποτελές στο σουλτάνο έως και την ένταξή του στο οθωμανικό κράτος (1566) και την παραχώρηση της διοίκησής του στον Εβραίο Ιωσήφ Νάζι. Το 1770-1774, κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο καταλήφθηκε από την τσαρική Ρωσία και επανήλθε στα χέρια των Οθωμανών μετά από την υπογραφή της συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή. Με το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821 πολλοί κάτοικοι συμμετέχουν στις μάχες κατά των Οθωμανών. Μετά το 1830 και την ένταξη της Σερίφου στο ελληνικό κράτος, οι Σερίφιοι αρχίζουν να μεταναστεύουν στην Αίγυπτο και σε άλλες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και επηρεάζονται από την οικονομική και πολιτιστική άνθιση της Σύρου. Το 1941 η Σέριφος αρχικά εντάχθηκε στην ιταλική διοίκηση, αλλά, μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943, το νησί εντάχθηκε στη γερμανική διοίκηση μέχρι και την απελευθέρωση του.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το λαογραφικό μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην Κάτω Χώρα και συγκεντρώνει, εκτός των άλλων, δείγματα μεταλλευμάτων σπουδαίας σημασίας. Το συγκεκριμένο μουσείο είναι ένα από τα λίγα μουσεία που διαθέτουν ανοιχτό θέατρο (300 θέσεων) στον πίσω χώρο, και στον οποίο πραγματοποιούνται πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Για πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σύνδεσμο Σεριφίων στο τηλ: 2281-0-51181.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ
Στη Σέριφο υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα έθιμα και οργανώνεται πλήθος πανηγυριών κατά τη διάρκεια του έτους. Ορισμένα από τα πιο σημαντικά είναι τα εξής: Το «έθιμο της Καπετανιάς», όπου γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και έχει τις ρίζες του στον Απελευθερωτικό Αγώνα, το «Πανηγύρι της Ξυλοπαναγιάς», όπου γίνεται το Δεκαπενταύγουστο γύρω από τη γέρικη ελιά στην πλατεία και το όνομα του προέρχεται από τα «τσακώματα» με ξύλινες ράβδους των ανδρών για την κατάκτηση της πιο όμορφης γυναίκας στο νησί. Κατά την παράδοση, το ζευγάρι που θα χόρευε πρώτο γύρω από την ελιά μπροστά στην εκκλησία, θα παντρευόταν μέσα στο χρόνο. Το έθιμο δεν υπάρχει πλέον στις μέρες μας, αλλά το πανηγύρι συνεχίζει να υφίσταται και είναι ένα από τα σημαντικότερα στο νησί. Το γλέντι διαρκεί τρεις μέρες. Τέλος αξίζει να αναφερθεί το «Πανηγύρι της Λιόμαντρας» όπου γίνεται στον ομώνυμο οικισμό και το αξιοπερίεργο είναι ότι επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια του χρόνου τέσσερις φορές.
Μερικά σημαντικά επίσης πανηγύρια:
Αγίου Πνεύματος: Αγια Τριάδα, Μαύρα Βολάδια, Λιόμαντρα στο Σκλαβογιάννη
1 Ιουλίου: Άγιοι Ανάργυροι στης Καλαβατσάνας
20 Ιουλίου: Προφήτης Ηλίας στα Βουνιά και το Ξερό Χωριό
15 Αυγούστου: Παναγιά στου Ράμου και τους Σκοπούς
16 Αυγούστου: Παναγιά στον Πύργο
24 Αυγούστου: Παναγιά η Μηλιανή

«ΚΤΗΤΟΡΕΣ»
Στη Σέριφο οργανώνονται, εκτός των άλλων, πανηγύρια από απλούς πολίτες, τους λεγόμενους κτήτορες. Οι κτήτορες, φορώντας πολύχρωμες ποδιές, περιποιούνται και προσφέρουν στους επισκέπτες , χωρίς κανένα κόστος, εδέσματα που έχουν φτιάξει οι ίδιοι (νοστιμότατο κατσίκι με μακαρόνια, φάβα, κρασί κλπ). Τα πανηγύρια τελειώνουν αργά τη νύχτα, μετά από πολύωρο γλέντι με τραγούδι και χορό.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΟΥΡΑΥΛΙΟΥ
Μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής που πραγματοποιείται στο Ανοικτό Θέατρο του Συνδέσμου Σεριφίων, στην Κ. Χώρα, υπό την αιγίδα του Δήμου Σεριφίων, του Συνδέσμου Σεριφίων και τοπικών φορέων. Συμμετέχουν 10 σουραύλια και 15 τουμπιά, σε ένα μουσικό πέρασμα από την εποχή της Μυθολογίας έως και σήμερα, πλαισιωμένο με παλιά και άγνωστα τραγούδια της Σερίφου που εχουν πιά ξεχαστεί.
Το σουραύλι είναι ένα παραδοσιακό πνευστό όργανο που παίζεται κατ' εξοχήν στην Σέριφο και κατασκευάζεται από καλάμι από τους ίδιους τους μουσικούς.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

Παραδοσιακές Ιστορίες - Σέριφος

  
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΜΟΥΣΕΙΑ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
ΚΑΣΤΡΑ
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ


ΧΑΡΤΗΣ