Κύθνος Πολιτισμός

Arabic  Chinese  Japanese  Russian   Swedish  Italian  Spanish  German  French  English  Greek
jquery slider plugin
Πλοία στην Κύθνο πραγματικού χρόνου
Αστυνομία Κύθνου
Τουριστικές Πληροφορίες για την Κύθνο
Εξυπηρέτηση Πολιτών στην Κύθνο
Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Κύθνου
Πληροφορίες για Ασφαλείς Διακοπές
Νομισματικές Σχέσεις
Τηλέφωνα Πρώτης Ανάγκης
Η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Κύθνου
ΚΥΘΝΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η Κύθνος ή Θερμιά, βρίσκεται ανάμεσα στη Τζια και τη Σέριφο, απέχει από τον Πειραιά 52 ναυτικά μίλια, μια απόσταση που τα κανονικά πλοία την διασχίζουν σε 3 ώρες και από το λιμάνι του Λαυρίου μόνο 2 ώρες. Έχει έκταση 99 τετρ. χιλιόμετρα και 1.500 περίπου μόνιμους κατοίκους. Πιθανόν να πήρε το όνομα της από τον ιδρυτή της Κύθνο, αν και η ιστορική του ύπαρξη είναι πολύ αμφίβολη. Η λέξη (δρυοπική ή φοινικική) ενδέχεται ακόμη να στηρίζεται στη ρίζα "κυθ" η οποία προέρχεται από το ρήμα "κεύθω" που σημαίνει κρύπτω (κεύθμων: σκοτεινός, βαθύς τόπος που εξαφανίζεται κάποιος). Αυτή η ερμηνεία της ονομασίας παραπέμπει σε κάποια φυσική ιδιότητα του νησιού κατά την πρώιμη αρχαιότητα (σκιερά δάση, βαθιές κοιλάδες ή σπήλαια ή και μεταλλεία).
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά και τα ανθρωπολογικά ευρήματα κατοικήθηκε ήδη από την 8η χιλιετία π.Χ. Πρόσφατες παλαιοντολογικές ανακαλύψεις στη θέση Μαρουλάς, κοντά στα σημερινά Λουτρά, βρήκαν ίχνη από τέσσερις τάφους της Μεσολιθικής Περιόδου, στοιχείο που αποδεικνύει ότι εδώ υπήρξε η αρχαιότερη ίσως εγκατάσταση ανθρώπων στις Κυκλάδες. Έχει καταγραφεί επίσης η ύπαρξη είκοσι περίπου κυκλικών κατασκευών από σχιστόπλακες στην περιοχή Σκουριές που περικλείουν μεταλλευτικούς κλιβάνους καθώς και ένα ορυχείο εξόρυξης χαλκού στο ακρωτήριο Τζούλη, που ανήκει στον πρωτοκυκλαδική περίοδο. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν πιθανότατα Ελληνοπελασγοί και στα Μηδικά χρόνια ήταν Δρύοπες. Αξιόλογα είναι τα κυκλώπεια τείχη και οι ναοί που άφησαν πίσω τους. Μετά τους Δρύοπες το νησί εγκαταστάθηκαν Ίωνες. Αργότερα ο Αριστοτέλης αναφέρεται στη Κυθνιακή Πολιτεία και την θεωρεί ιδανική. Την ρωμαϊκή εποχή το νησί αποτέλεσε τμήμα της επαρχίας Αχαΐας και στη συνέχεια οι βυζαντινοί το περιέλαβαν στο «Θέμα του Αιγαίου». Το 1207 μ.Χ. η φραγκοκρατία επιβάλλεται και εδώ από τον βενετό ευγενή Μάρκο Σανούδο. Το 1292 μ.Χ., τα Θερμιά (όπως άρχισε το νησί να ονομάζεται στο μεσαίωνα λόγω των πηγών που αναβλύζουν «θερμά» ύδατα) λεηλατήθηκαν από το ναύαρχο της Αραγωνίας και το 1537 κατελήφθησαν από τους Ρώσους, ενώ το 1827 το νησί αποκτά πάλι την αρχαία του ονομασία – Κύθνος – και μετέχει στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων. Το 1862, στον όρμο των Λουτρών συγκρούστηκαν οι επαναστάτες που ήλθαν από τη Σύρο με το πλοίο «Καρτερία» και οι στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν παραμείνει πιστές στον Όθωνα και που είχαν φτάσει εδώ με το πλοίο «Αμαλία». Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων οι «βασιλικοί» επικράτησαν των αντιπάλων τους με αποτέλεσμα να θανατωθούν οι αγωνιστές Λεωτσάκος, Μαραϊτίνης και Σκαρβέλης. Τα γεγονότα αυτά πήραν τη θέση τους στη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία και ονομάστηκαν «Κυθνιακά». Σήμερα, στον όρμο της Αγίας Ειρήνης, δίπλα στα Λουτρά, μια απέριττη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματά τους θυμίζει τους πρώτους αυτούς αγωνιστές της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Πηγή: ΔΑΦΝΗ - Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου
http://www.dafni.net.gr/

Το "πανηγύρι", είναι μια από τις σημαντικές εκδηλώσεις της ζωής των κατοίκων της Κύθνου. Μικρά ή μεγάλα, δίνουν αφορμή στους Θερμιώτες να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αλλά και να δώσουν το έναυσμα για πολυήμερα γλέντια, τα οποία ξεκινούν από τον εσπερινό της προηγούμενης ημέρας, κρατάνε όλη τη νύχτα, και συνεχίζονται και την επόμενη μέρα. Ο κόσμος διασκεδάζει με τις "ζίες", ένα συνδυασμό ντόπιων οργανοπαιχτών βιολιού και λαούτου, που αποτελούν μια πλήρη ορχήστρα. Ο περίφημος "Θερμιώτικος μπάλος" είναι ξακουστός και πολλά έχουν γραφτεί για τις χορευτικές ικανότητες των κατοίκων της Κύθνου. Ο Μανώλης Γλέζος σημειώνει: "Όλοι οι Κυκλαδίτες στροβιλίζονται στη δίνη του χορού, μεθυσμένοι από της ζωής το κέφι. Ξέρουν να εκφράζουν με χορευτικές κινήσεις τα αισθήματά τους. Γι' αυτό και όλοι τους είναι εξαίρετοι χορευτές. Στη δική μου όμως υποκειμενική αξιολόγηση, πρώτοι ανάμεσα στους πρώτους, έρχονται οι κάτοικοι της Κύθνου".

Πηγή: ΔΑΦΝΗ - Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου
http://www.dafni.net.gr/

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Όταν βρεθείτε λοιπόν στο νησί, ρωτήστε αν γίνεται και που κάποιο πανηγύρι και αν είναι εύκολο επισκεφθείτε το. Θα ζήσετε μια από τις πιο σπάνιες, αυθεντικές παραδοσιακές αιγαιοπελαγίτικες εκδηλώσεις και θα ‘δείτε ακόμη και τον περίφημο Θερμιώτικο μπάλο. Κορυφαίες βέβαια εκδηλώσεις είναι τα πανηγύρια που γίνονται προς τιμή της Παναγιάς, τον Δεκαπενταύγουστο (Παναγιά Νίκου, Παναγιά Κανάλα, Παναγιά Στρατολάτισσα) και στις 8 Σεπτεμβρίου (Παναγιά Φλαμπουριανή), Ονομαστά πανηγύρια γίνονται των Αγίων Αποστόλων καθώς και της Αγίας Τριάδας, όπου συρρέει πλήθος κόσμου στη Δρυοπίδα και στη Χώρα αντίστοιχα.Επιπλέον, σχεδόν κάθε οικογένεια στην Κύθνο έχει ένα δικό της εκκλησάκι στο κτήμα της και κάθε φορά που γιορτάζει ο άγιος στον οποίο έχει αφιερωθεί, η οικογένεια διοργανώνει ένα πλούσιο πανηγύρι, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Η γενναιοδωρία των κατοίκων προσφέρει πλούσια εδέσματα και ντόπιο κρασί και το νησί γεμίζει από τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων του λαούτου και του βιολιού, που παίζουν οι λεγόμενες «ζίες» ή «ζυγιές» (ζευγάρι οργανοπαιχτών).

ΕΘΙΜΑ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έθιμα του «γάμου» στη Χώρα και στη Δρυοπίδα, την περίοδο του καρναβαλιού.Επίσης, διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις την Τσικνοπέμπτη στη Δρυοπίδα.Την 4η Κυριακή της Αποκριάς στη Χώρα της Κύθνου διοργανώνεται μεγάλη Καρναβαλική εκδήλωση με την επωνυμία "Λαζάνης" που είναι ο βασιλιάς καρνάβαλος της Κύθνου.Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το έθιμο της «φωτάρας» των Αγίων Θεοδώρων, όπου νέοι και νέες του χωριού ανάβουν μεγάλη φωτιά και περνούν από πάνω, για να είναι γεροί και υγιείς.Την παραμονή της Πρωτομαγιάς οι νέοι τη νύχτα κλέβουν λουλούδια από τις αυλές, για να τα κρεμάσουν έξω από την πόρτα της κοπέλας για την οποία ενδιαφέρονται, με συνοδεία μουσικών οργάνων και τραγουδούν το σκοπό του Μάη.Οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν τη Μεγάλη Πέμπτη με τη βαφή των αβγών και το ψήσιμο των Λαμπριάτικων κουλουριών, αλλά και το άσπρισμα σε όλα τα σοκάκια του χωριού. Ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή και οι Θερμιώτικες πίτες το Μεγάλο Σάββατο. Την Κυριακή του Πάσχα αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο της Κούνιας.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

  
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΜΟΥΣΕΙΑ
ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
ΚΑΣΤΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΚΥΘΝΙΑ: ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΘΝΟΥ
ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
  • ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥΣ (15/08)
  • ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΑΝΑΛΑ (15/08)
  • ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΤΡΑΤΟΛΑΤΙΣΣΑ (15/08)
  • ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΛΑΜΠΟΥΡΙΑΝΗ (08/09)
ΧΑΡΤΗΣ