Κύθηρα - Πολιτισμός

Arabic  Chinese  Japanese  Russian   Swedish  Italian  Spanish  German  French  English  Greek
jquery slider plugin
Πλοία στα Κύθηρα πραγματικού χρόνου
Τουριστικές Πληροφορίες
Εξυπηρέτηση Πολιτών στα Κύθηρα
Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Κυθήρων
Πληροφορίες για Ασφαλείς Διακοπές
Νομισματικές Σχέσεις
Τηλέφωνα Πρώτης Ανάγκης
Η Ιστορία και ο Πολιτισμός των Κυθήρων

ΚΥΘΗΡΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ   ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Στην αρχαιότητα τα Κύθηρα ήταν αφιερωμένα στην Αφροδίτη όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά του έρωτα βγήκε πρώτα στη νησί πηγαίνοντας στην Κύπρο. Παλιά λεγόταν Προφυρούσσα, αν και οι ναυτικοί και οι ντόπιοι χρησιμοποιούν το όνομα Τσιρίγο.
Το νησί των Κυθήρων από τους προϊστορικούς χρόνους συνδέθηκε με το μύθο της γέννησης της Θεά Αφροδίτης, της ωραιότερης θεών και ανθρώπων. Ο μύθος που αναφέρει στη Θεογονία του ο Ησίοδος, αφορά στη μορφή της Ουράνιας Αφροδίτης, που συμβολίζει τον αγνό, τον άυλο έρωτα, τον απαλλαγμένο από ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες. Πορφυρίς ή Πορφυρούσα ήταν στα χρόνια των Φοινίκων το όνομά του, επειδή εκεί αλίευαν την πορφυρή κογχύλη που χρησίμευε για τη βαφή πολυτελών υφασμάτων. Αφανές στα χρόνια της ρωμαϊκής κυριαρχίας, ερημωμένο από πειρατικές επιδρομές στα χρόνια που αποτελούσε τμήμα της βυζαντινής επικράτειας, το νησί μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης ήταν μια από τις περιοχές που δόθηκαν στη Βενετία.

Με το Μάρκο Βενιέρ, που έφτασε γύρωστα1207στα Κύθηρα, ξεκινάει η βενετική κυριαρχία, που κράτησε περίπου 4 αιώνες. Η παλιά φοινικική Πορφυρούσα, τα «ζάθεα» Κύθηρα του Ησιόδου, πήραν τώρα το όνομα Τσίριγο. Στις τελευταίες δεκαετίες του 12ου αιώνα το νησί παραχωρήθηκε σε μέλος της μονεμβασιώτικης οικογένειας των Ευδαιμονογιάννηδων εποχή κατά την οποία άρχισε πιθανότατα να κτίζεται ο οχυρωμένος οικισμός του ΑΓΙΟΥ Δημητρίου, η σημερινή Παληόχωρα με πολυάριθμες εκκλησίες. Όμως η καταστροφή της από τον πειρατή Χαϊδερίν Βαρβαρόσα το 1537, ερήμωσε την πόλη.

Από το 1797 τα Κύθηρα περνούν διαδοχικά από την κατοχή Τούρκων και Γάλλων, μέχρι το 1814 που ενώνονται με τα υπόλοιπα Επτάνησα κάτω από την Αγγλική κυριαρχία. Οι Άγγλοι κρατούν το νησί μέχρι το 1864, οπότε ενώθηκε κι αυτό με την Ελλάδα, μαζί με τα άλλα Επτάνησα

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

Οι γιορτές και τα πανηγύρια του νησιού κρατούν το αυθεντικό λαϊκό χρώμα. Η μουσική του, δίνει αφορμές χαράς σε γειτονιές και καφενεία, τα τραγούδια του υμνούν την καθημερινή ζωή, τον άνθρωπο και τον έρωτα… Πλήθος τέτοιες γιορταστικές εκδηλώσεις υπάρχουν στο νησί με κυριότερες εκείνες του καλοκαιριού. Γιορτές προς τιμήν των αγίων του νησιού αλλά και γιορτές που διοργανώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών, αποτελούν αφορμή για χορό και ξεφάντωμα μέχρι τις πρωινές ώρες.

Τα Κύθηρα αν και σχετικά μικρό νησί διοργανώνει μια σειρά από αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις όλων των μορφών. Το Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου πρωτοστατεί σε αυτές, με τις σημαντικές εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και χειροτεχνίας, καθώς και πλήθος άλλες μικρότερες, αναδεικνύουν το πολιτιστικό προφίλ των Κυθήρων . μοναδικής ομορφιάς και οι χώροι που φιλοξενούν αυτές τις εκδηλώσεις, όπως το ανοιχτό θέατρο Ποταμού, η Κάτω Χώρα του Μυλοποτάμου, το προαύλιο του Δημοτικού σχολείου της Χώρας κ.α.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

  
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
  • ΧΩΡΑ
  • ΚΑΨΑΛΙ
  • ΛΙΒΑΔΙ
  • ΜΥΡΤΙΔΙΑ
  • ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ
  • ΠΟΤΑΜΟΣ
  • ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ
  • ΔΙΑΚΟΦΤΙ
  • ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ – ΑΥΛΑΙΜΩΝΑΣ
  • ΚΑΡΑΒΑΣ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΜΟΣ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ