Κάλαμος

Arabic  Chinese  Japanese  Russian   Swedish  Italian  Spanish  German  French  English  Greek
jquery slider plugin
Πλοία στον Κάλαμο πραγματικού χρόνου
Αστυνομία Μεσολογγίου
Τουριστικές Πληροφορίες
Εξυπηρέτηση Πολιτών
Ραδιοφωνικοί Σταθμοί
Πληροφορίες για Ασφαλείς Διακοπές
Νομισματικές Σχέσεις
Τηλέφωνα Πρώτης Ανάγκης
Κάλαμος
ΚΑΛΑΜΟΣ
Ο Κάλαμος είναι ένα νησί νοτιοανατολικά της Λευκάδας. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που φτάνει κάποιος στο νησί του Καλάμου ερωτεύεται το καταπράσινο τοπίο με τα λιγοστά σπιτάκια χτισμένο στις πλαγιές του πευκοδάσους. Η φύση είναι απλόχερη με το νησί. Διαφόρων ειδών πολύχρωμα λουλούδια θα ομορφαίνουν τους περιπάτους σας στο νησί. Ο παλιός φάρος του Καλάμου και το επιβλητικό Κάστρο του νησιού θα σας ταξιδέψουν σε παλιές και ένδοξες εποχές. Ταυτόχρονα οι γαλαζοπράσινες παραλίες του νησιού θα σας ξεκουράσουν από τις αναζητήσεις σας.

(Κάντε κλικ στον χάρτη για μεγέθυνση)
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΚΑΛΑΜΟΣ
Γενικά χαρακτηριστικά του νησιού
Ο Κάλαμος είναι ένα από τα μικρότερα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Με συνολική έκταση 24,964 τχλμ ο Κάλαμος ανήκει γεωγραφικά στο νομό Λευκάδος από το 1974 αφού προσαρτήθηκε από το νομό Κεφαλληνίας. Ο Κάλαμος διαθέτει δύο μεγάλους οικισμού τον Κάλαμο και την Επισκοπή. Γενικά είναι ένα ορεινό νησί που διακρίνεται ωστόσο για τις πανέμορφες παραλίες του. Κάθε απότομη πλαγιά καταλήγει σε μία από τις αμέτρητες παραλίες του νησιού, οι κυριότερες από τις οποίες είναι το Κεφάλι, το Ασπρογυάλι, και οι Κήποι. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο θερινός τουρισμός. Η γραφικότητα του νησιού εντοπίζεται εξαρχή από τον επισκέπτη μόλις φτάσει στο κεντρικό λιμάνι του νησιού που βρίσκεται ανατολικά του νησιού, και το οποίο αποτελεί και το κέντρο του οδικού δικτύου.
Παρά το άγριο και ξερό τοπίο το νησί διαθέτει και ένα αξιομνημόνευτο πευκοδάσος όμοιο με εκείνα που υπάρχουν στις Σποράδες. Το καταπράσινο αυτό τοπίο αποτελεί ο χώρος εγκατάστασης πολλών διαφορετικών ειδών πτηνών.
Ο Κάλαμος έχει μια μεγάλη ιστορία. Στην αρχαιότητα λεγόταν Κάρνος. Έρευνες μάλιστα έχουν εντοπίσει ενδείξεις κατοίκησης του νησιού από την Νεολιθικη εποχή ενώ στην νεότερη ιστορία κατοικήθηκε εκ νέου τον 14ο αι. Η εγγύτητά του με τη Αιτωλοακαρνανία αύξησε τη σπουδαιότητα του νησιού κατα την επαναστατική περίοδο των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού. Ιδιαίτερα το Κάστρο του Κάλαμου αποτέλεσε το ορόσημο διότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 πολλοί διωγμένοι Έλληνες κατέφυγαν εκεί για να προστατευούν αλλά και να συνεχίσουν την επανάσταση.


ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΟΥ
Κάστρο Επισκοπής
Το κάστρο του Καλάμου βρίσκεται στην περιοχή της Επισκοπής που αποτελεί και την υψηλότερη κορυφή του νησιού. Από το άλλοτε υποβλητικό πέτρινο κάστρο πλέον σώζονται μόνο κάποια τείχη, ωστόσο το μνημείο αυτό έχει μπεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης ώστε να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη. Το κάστρο του Καλάμου ή αλλιώς Καστρομονάστηρο έχει μια μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία τόσο για τον τόπο του Καλάμου όσο και για ολόκληρη την ελληνική ιστορία. Χτισμένο κατα την βυζαντινή περίοδο το κάστρο αυτό όπως και άλλα κάστρα είχε χτιστεί για την καλύτερη εποπτεία της περιοχής αλλά και για την προστασία από τους πειρατές.
Κατά την διάκρεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 πολλές ομάδες Ελλήνων από την ηπειρωτική Ελλάδα κατέφευγαν στο νησί και στο κάστρο για να βρίσκονται υπό την αγγλική προστασία που κατείχε το νησί.
Ιδιαίτερη είναι η συμβολή του νησιού κατα την πολιορκία του Μεσολογγίου. Λόγω εγγύτητας γινόταν εύκολα ο ανεφοδιασμός του Μεσολογγίου από το νησί ενώ πολλοί ήρωες του '21 είχαν εγκαταστήσει τις οικογένειες τους στο κάστρο. Μάλιστα κατα την ιστορική παράδοση λέγεται ότι στο κάστρο μέσα είναι ενταφιασμένη η μητέρα του Καραισκάκη.
Όταν έγινε η έξοδος του Μεσολογγίου το Καστρομονάστηρο αποτέλεσει ο τόπος φυγής για πολλά γυναικόπεδα αλλά και ήρωες του Μεσολογγίου. Λέγεται ότι συνολικά οι πρόσφυγες στο κάστρο ξεπερνούσαν τους 60.000 Έλληνες.

ΠΟΥ ΜΑ ΜΕΙΝΕΤΕ    -    ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ;    -    ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ
ΚΑΡΒΟΥΝΗ ΚΑΛΛΙΡΟΗ
ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΛΑΜΟΥ
ΤΗΛ.: 6974 418258- 26460 91242

ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΡΑΠΙΔΙΑΣ
ΤΗΛ.: 26460 91403
ΚΑΛΑΜΟΣ

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΑΞΙ
Ο ΚΩΣΤΑΣ
ΤΗΛ.: 6988 894828

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΣΗΣ
ΤΗΛ.: 6946 677109


  
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ


ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
ΜΕ ΠΛΟΙΟ


ΠΑΡΑΛΙΕΣ
ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΚΑΛΑΜΟΥ

ΚΑΣΤΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟ

ΧΑΡΤΗΣ