Οινούσσες

Arabic  Chinese  Japanese  Russian   Swedish  Italian  Spanish  German  French  English  Greek
Πλοία στις Οινούσσες πραγματικού χρόνου
Τουριστικές Πληροφορίες για τις Οινούσσες
Εξυπηρέτηση Πολιτών στη Χίο
Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Χίου
Πληροφορίες για Ασφαλείς Διακοπές
Νομισματικές Σχέσεις
Τηλέφωνα Πρώτης Ανάγκης
Οινούσσες

ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

Τα πέντε μικρά νησιά, δύο μίλια από τη βορειοανατολική ακτή της Χίου, είναι γνωστά με το όνομα του μεγαλύτερου από αυτά, της Οινούσσας

(Κάντε κλικ στον χάρτη για μεγέθυνση)
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τα πολλά αφιερώματα, τριγυρισμένη από τα παραδοσιακά σπίτια που αποτελεί το στολίδι και καμάρι των κατοίκων του νησιού. Το νησί διαθέτει το εντυπωσιακό Ναυτικό Μουσείο το οποίο ιδρύθηκε το 1991 από το Νικόλαο Σπ. Λαιμό και αντικατέστησε το παλαιότερο. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται και μοντέλα πλοίων που κατασκευάστηκαν από Γάλλους, που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Βρετανούς την εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων. Επίσης υπάρχουν ναυτικά όργανα, εργαλεία καραβομαραγκών, παλιές φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής του Χιώτη ζωγράφου Αριστείδη Γλύκα, συλλογή όπλων του 18ου και 19ου αιώνα και γλυπτά της Γεωμετρικής Εποχής.


Η Ι. Μονή "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" αποτελεί τάμα της οικογένειας Πανάγου και Κατίγκως Πατέρα προς την Παναγία. Αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στη δυτική ακτή του νησιού, δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι πλησιάζει σε περιοχή του Αθω. Ησυχαστήριο και πνευματικό καταφύγιο, γαληνεύει την ψυχή του προσκυνητή, που αναζητά ατμόσφαιρα περισυλλογής. Εξαίρετες αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου και πολλά κειμήλια και είδη λατρείας συνθέτουν τον διάκοσμο του Καθολικού, ενώ στο αρχονταρίκι το φιλόξενο κέρασμα από την παραγωγή του μοναστηριού αφήνει μια γλυκιά ανάμνηση της επίσκεψης. Βαθύτατα ευσεβείς οι Αιγνουσιώτες, λατρεύουν με απαράμιλλη πίστη τον πολιούχο Άγιο του νησιού, τον προστάτη των θαλασσινών Άγιο Νικόλαο. Ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός του δεσπόζει στο κέντρο του οικισμού και εκπέμπει την ευλογία του σ' όλους τους ναυτικούς και ξενιτεμένους. Στον περίτεχνο, πλούσια διακοσμημένο με εξαίρετες αγιογραφίες και χιλιάδες τάματα των ναυτικών, ναό φυλάσσεται τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, το οποίο μεταφέρθηκε επίσημα από την Σικελία τον Δεκέμβριο 2001. Οι ακολουθίες είναι ιδιαίτερα κατανυκτικές, ενώ γραφικά τελούνται όλα τα καλοκαιρινά πανηγύρια στις εορτές των αγίων, που καθένας τιμάται με το δικό του ξωκκλήσι. Το Δεκαπενταύγουστο τελείται το θρησκευτικό έθιμο της ταφής της Παναγίας με λαμπρότητα και ευλάβεια.


  
Ο ΚΑΙΡΟΣ


ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
ΑΠΕΧΟΥΝ 9 ΝΑΥΤ. ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, ΜΟΛΙΣ ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ "ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙ", ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ "ΦΙΛΟΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ" ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΚΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΙΧΜΗΣ. ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΨΑΡΟΧΩΡΙ ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ, ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΑΞΙ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕ 20'. ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ Η ΦΟΥΣΚΩΤΟ, ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΒΥΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ. ΕΠΙΣΗΣ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ, ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
 
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 22710 55326
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 22710 55222
ΥπολιμεναρχεΙο 22710 55394
ΤελωνοσταθμαρχεΙο 22710 55241
Περκρ. ΙατρεΙο 22710 55300
ΟΤΕ 22710 55399
Εθν. ΤρΑπεζα 22710 55316
ΕΛΤΑ 22710 55398
ΧΑΡΤΗΣ


ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ LECTUS