Ικαρία Πολιτισμός

Arabic  Chinese  Japanese  Russian   Swedish  Italian  Spanish  German  French  English  Greek
jquery slider plugin
Αεροδρόμιο Ικαρίας
Πλοία στην Ικαρία πραγματικού χρόνου
Αστυνομία Ικαρίας
Τουριστικές Πληροφορίες για την Ικαρία
Εξυπηρέτηση Πολιτών στην Ικαρία
Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Ικαρίας
Πληροφορίες για Ασφαλείς Διακοπές
Νομισματικές Σχέσεις
Τηλέφωνα Πρώτης Ανάγκης
Η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Ικαρίας

ΙΚΑΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η Ικαρία πήρε το όνομα του από τον Ίκαρο, γιο του Δαίδαλου.

Στα βράχια της Ικαρίας έπεσε ο Ίκαρος όταν ο ήλιος έλιωσε το κερί στα φτερά του. Η Ικαρία ανήκει στο Νομό Σάμου και κατοικείται ήδη από τον 9ο π.Χ. αιώνα. Υπήρξε, μάλιστα, μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας.

Πολύ αργότερα, στα Βυζαντινά χρόνια, το νησί αποτέλεσε τόπο εξορίας των ευγενών, με αποτέλεσμα να διατηρεί ως τις μέρες μας τη φήμη ότι έχει εκκεντρικούς κατοίκους! Για του λόγου το αληθές, στην ορεινή πόλη του Χριστού Ραχή, τα καταστήματα ανοίγουν στις 10 το βράδυ, παραμένουν ανοιχτά ως το πρωί κι ύστερα… κλείνουν για ξεκούραση!

Η Ικαρία ταλαιπωρήθηκε υπερβολικά στο παρελθόν από τις πειρατικές επιδρομές. Για τον λόγο αυτό φτιάξανε αντι-πειρατικά χωριά, όπως η Λαγκάδα.

Την εποχή του Εμφυλίου το νησί αποτέλεσε τόπος εξορίας αντιφρονούντων, οι οποίοι αγκαλιάστηκαν από τους ασυμβίβαστους κατοίκους.

Η Ικαρία κατοικείται από την προϊστορική εποχή αλλά ενδιαφέρον αρχίζει να παρουσιάζει από τον 15o αιώνα, ένα αιώνα σημαδεμένο από πειρατές με την τρομερή μορφή του πειρατή Χαϊρεντιν Μπαρμπαρόσα να είναι ο φόβος και ο τρόμος στα παράλια του Αιγαίου.

Τότε απ’ το νησί φεύγουν οι Γενοβέζοι δεσπότες και οχυρώνονται στη Χίο, με τους Ικαριώτες για να γλιτώσουν να καταφεύγουν στα βουνά. Έτσι αρχίζει η εποχή που ακμάζει η Λαγκάδα, ένας οικισμός απόκρημνος στο δυτικό άκρο του νησιού πάνω από το ακρωτήρι του Κάβο Πάπα χτισμένη σε μια κρυφή ορεινή κοιλάδα. Εδώ ήταν η «κιβωτός της Ικαριακής επιβίωσης» για τους κατοίκους του νησιού.

Για πάρα πολλά χρόνια, η Ικαρία θεωρούνταν ακατοίκητη και γι’ αυτό δεν ενοχλήθηκε από κουρσάρους ούτε από τους Τούρκους την πρώτη δύσκολη περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας. Από τον 18? αιώνα οι κάτοικοι άρχισαν να κατηφορίζουν προς τη θάλασσα δημιουργώντας μικρούς οικισμούς.

Το 19? αιώνα αναπτύσσεται σιγά σιγά το εμπόριο του ξυλοκάρβουνου, της σταφίδας και του κρασιού με τους εμπόρους της Σμύρνης.

Είναι η εποχή που χρονολογούνται τα περισσότερα παλιά δημόσια έργα, οι εκκλησίες, τα σχολεία καθώς και το δίκτυο των μονοπατιών και ορισμένα πέτρινα γεφύρια με τις χαρακτηριστικές καμάρες τους.

Το 1912 οι Ικαριώτες μόνοι τους επαναστατούν και κερδίζουν την ανεξαρτησία τους από την Τούρκικη διοίκηση, ιδρύοντας την Ικαριακή Πολιτεία με δικό της νόμισμα και γραμματόσημο και αργότερα με την άφιξη του Ελληνικού στόλου ενώνεται με την Ελλάδα.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

Πρωτεύουσα της Ικαρίας και μεγαλύτερο λιμάνι της είναι ο Άγιος Κύρικος στα νότια του νησιού. Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και έχει πολλά αξιόλογα νεοκλασικά. Εδώ μπορείτε να δείτε τη Μητρόπολη και τον Άγιο Δημήτριο με την κρυφή καταπακτή στο Ιερό. Πιο μακριά, στα Θέρμα βρίσκονται οι ξακουστές ραδιούχες πηγές του νησιού και τα ερείπια της αρχαίας Δρακάνου.

Το βόρειο τμήμα της Ικαρίας έχει άγρια φύση και πολλές αμμουδιές με καθαρές θάλασσες όπως η Μεσσαχτή. Εδώ, ο γραφικός Εύδηλος είναι από τα ομορφότερα χωριά, καταπράσινο και γραφικό. Δεύτερο λιμάνι του νησιού, ξεχωρίζει για το βυζαντινό κάστρο της Νικαριάς. Τα ερείπια της αρχαίας Οινόης και των Παλατιών που ήταν βυζαντινά αρχοντικά είναι σημαντικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής ενώ ο Αρμενιστής στα δυτικά φημίζεται για το φαράγγι Χάλαρη και το ναό της Αρτέμιδας

Στις περιηγήσεις σας αξίζει ακόμη να δείτε τη Μονή Ευαγγελιστρίας, τη Μονή Μουντέ, τη Μονή Θεόκτιστης, το αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο και το Στρογγυλό Πύργο του Φάρου. Καλύτερα να γυρίσετε το νησί με τετρακίνητο όχημα, αφού το οδικό του δίκτυο δεν είναι ιδιαίτερα καλό. Αποφύγετε τις βραδινές διαδρομές αλλά μην αποφύγετε να δοκιμάσετε την νόστιμη καθούρα, τυρί που φτιάχνουν οι ντόπιοι, καθώς και μαύρο κρασί, μέλι και λάδι.
Ξεχωριστή θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής του Δήμου Ραχών κατέχουν τα παραδοσιακά πανηγύρια – ημερήσια και νυχτερινά – με κορυφαίο αυτό στο Χριστό στις 6 Αυγούστου που πραγματοποιούνται λόγω θρησκευτικών εορτών και διοργανώνονται από τους πολιτιστικούς συλλόγους του κάθε χωριού και τις επιτροπές των εκκλησιών.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου


Πανηγυρια Δημου Ραχων:

10 Φεβρουαρίου ΚΑΛΑΜΟΣ
23 Φεβρουαρίου ΑΓ. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ
25 Μαρτίου ΜΑΥΡΙΑΝΝΟΥ
23 Απριλίου ΑΜΑΛΟΥ
14 Μαΐου ΑΓ. ΙΣΙΔΩΡΟΥ
* Μαΐου ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ (Τραγοστάσι)
* Μαΐου ΤΡΑΠΑΛΟΥ
24 Ιουνίου ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ (Χριστού Ραχών)
30 Ιουνίου ΠΕΖΙ
1 Ιουλίου ΜΑΝΔΡΙΑ
20 Ιουλίου ΚΑΡΕΣ – ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ – ΒΡΑΚΑΔΕΣ
6 Αυγούστου ΚΑΛΑΜΟΣ – ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΑΧΩΝ
15 Αυγούστου ΓΙΑΛΙΣΚΑΡΙ – ΚΟΥΝΙΑΔΟΙ – ΛΑΓΚΑΔΑ
27 Αυγούστου ΜΑΝΔΡΙΑ
* Αυγούστου ΒΡΑΚΑΔΕΣ
* Αυγούστου ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
29 Αυγούστου ΠΡΟΕΣΠΕΡΑ
26 Οκτωβρίου ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
7 Ιανουαρίου ΠΡΟΕΣΠΕΡΑ

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

  
ΜΟΥΣΕΙΑ
 • Αρχαιολογικο Αγιου Κηρυκου
 • Αρχαιολογικη συλλογη Καμπου
Λαογραφικα μουσεια
 • Αγιου Κηρυκυ
 • Αγιου Πολικαρπιου
 • Περδικιου
 • Βρακαδων
Αρχαιολογικοι Χωροι
 • Δρακανου
 • Θερμα, Αρχαιες Θερμες
 • Μεσαιωνικο Καστρο Κοσκινα
 • Μεσαιωνικο Καστρο Μηλιωπου
 • Καμπος, η Αρχαια Οινοη, με βυζαντινα κτισματα Νας

 • ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ...
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
 • Ι.Μ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΟΣ 17ΟΥ ΑΙ.
 • Ι.Μ. ΟΣΙΑΣ ΘΕΟΚΤΙΣΤΗΣ
 • Ι.Μ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΜΟΥΝΤΕ (1460) 17ΟΥ ΑΙ.
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
 • ΙΚΑΡΟΣ