Σύμη - Πολιτισμός

Arabic  Chinese  Japanese  Russian   Swedish  Italian  Spanish  German  French  English  Greek
jquery slider plugin
Πλοία στη Σύμη πραγματικού χρόνου
Αστυνομία Σύμης
Τουριστικές Πληροφορίες για τη Σύμη
Εξυπηρέτηση Πολιτών στη Σύμη
Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Σύμης
Πληροφορίες για Ασφαλείς Διακοπές
Νομισματικές Σχέσεις
Τηλέφωνα Πρώτης Ανάγκης
Η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Σύμης
ΣΥΜΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η Σύμη αποτελείται από συστάδα τριών κύριων νησιών: Της Νύμου, του Σεσκλιού, και της Σύμης. Μια εκδοχή για την ονομασία της ανάγεται στο Διόδωρο Σικιελιώτη: Σύμη ονομαζόταν η Νύμφη που ζευγαρώνοντας με τον Ποσειδώνα γεένησε τον Χθόνιο, τον «άνθρωπο της γης», που ταυτίζεται με τον αρχηγό των πρώτων κατοίκων του νησιού που ήρθαν από τη Θεσσαλία. Στην «Ιλιάδα», στο «Νηών Κατάλογο», ο πιο ωραίος των Αχαιών ήταν ο βασιλιάς της Σύμης Νιρέας, που πήρε μέρος στον πόλεμο με τρία καράβια.

Οι πρώτοι κάτοικοι της Σύμης που άφησαν ίχνη τειχών τους στην ακρόπολη ήταν Πελασγοί. Ακολούθησαν οι Δωριείς. Η Σύμη συμμετείχε και στη Δωρική Εξάπολη. Τον 5ο αι. οι Πέρσες απαίτησαν τη ναυτική βοήθεια της Σύμης, που στη συνέχεια επωφελήθηκε από την ήττα τους στη Σαλαμίνα, για να προσχωρήσει στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Ρωμαϊκά ερείπια στον Εμπορειό μαρτυρούν τη φυσική ιστορική διαδοχή που ίσχυσε και στη Σύμη. Στα βυζαντινά χρόνια οι άξιοι στη ναυτοσύνη Συμιακοί χρησιμοποιούνται από τους Βυζαντινούς για την κατασκευή και την επάνδρωση των ταχύτατων δρομώνων. Μετά το 1204 ο Λέων Γαβαλάς, περιέλαβε στο δικό του ανεξάρτητο κράτος και τη Σύμη, ενώ το 1309 περνά στα χέρια των Ιωαννιτών Ιπποτών, οπότε οχυρώνεται. Παρά τις επανειλημμένες αποκρούσεις των οθωμανικών επιδρομών, το 1522 αρχίζει η μακραίωνη δουλεία στους Οθωμανούς. Η Σύμη, όπως και άλλα νησιά του ΝΑ Αιγαίου, κατάφερε από νωρίς να διασφαλίσει σημαντικά προνομία με κυριότερο την διοικητική αυτοτέλεια και την απαλλαγή απ' όλους τους άλλους φόρους εκτός από τον ετήσιο ειδικό φόρο «μακτού». Το νησί αναπτύσσεται εμπορικά ως σημαντικό μεσογειακό λιμάνι. Η σπογγαλιεία αποτελεί σταδιακά σημαντική πρόσοδο και η αλιεία τονώνει ακόμα περισσότερο την τοπική οικονομία. Η Επανάσταση του '21 συγκίνησε και κινητοποίησε τους Συμιακούς. Η Σύμη περιλήφθηκε (Μάιος 1823) στη 13η επαρχία του Αιγαίου αλλά τελικά μαζί με όλα τα Δωδεκάνησα θα μείνει εκτός του νεοσύστατου κράτους. Παρά τα αντίποινα το νησί συνέχισε την ανοδική του πορεία. Το 1912 κατελήφθη από τους Ιταλούς με ολέθριες συνέπειες στην οικονομία. Συμμετέχοντας σε κάθε μορφή αντιστασιακού αγώνα οι Συμιακοί δικαιώνονται στην Ενσωμάτωση το 1948.

Πηγή: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
www.nad.grΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Ολόκληρο το νησί έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και ο παραδοσιακός, νεοκλασικός οικισμός είναι άριστα διατηρημένος. Η πρωτεύουσα του νησιού, Σύμη. αποτελείται από το Χωριό και το Γιαλό.

Τα νεοκλασικά οικοδομήματα είναι συνήθως διώροφα, πολύχρωμα, με εξέχοντα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά χαρακτηριστικά αετώματα εξώστες, νεοκλασικά μπαλκόνια και τζάκια στις αυλές, ενώ σχεδόν όλα έχουν θέα στη θάλασσα.

Από τα δημόσια κτήρια ξεχωρίζουν ο πύργος με το ρολόι του 1880, η σκάλα του Λιρένου, το κτίριο της αστυνομίας, το κτήριο του τελωνείου καθώς και το ταχυδρομείο.

Πηγή: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Νομαρχία Δωδεκανήσων

ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ γιορτή του Πανορμίτη (8/11), πολιούχου του νησιού, είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό δρώμενο. Την παραμονή τελείται αρχιερατικός εσπερινός, την ημέρα της εορτής αρχιερατική λειτουργία και λιτανεία της εικόνας με τη συνοδεία της φιλαρμονικής και στη συνέχεια προσφέρεται γεύμα σε όλους τους προσκυνητές.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα πανηγύρια της Σύμης είναι:
Της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Ιωάννη (24/6), της Αγ. Μαρίνας (17/7), του Προφήτη Ηλία (20/7), του Σωτήρος (6/8) και της Παναγίας (15 και 24/8).
Μεγάλα νησιώτικα πανηγύρια γίνονται τον Δεκαπενταύγουστο στις πολυάριθμες Παναγίες του νησιού, της Μεταμόρφωσης και της Σύναξης των Ταξιαρχών.
Παραδοσιακά δρώμενά «Κουκουμάς» (2/5):
Ανύπαντροι νέοι και νέες χόρευαν και τραγουδούσαν πίνοντας το «αμίλητο νερό» γύρω από ένα αγγείο, όπου είχαν τοποθετήσει τα δαχτυλίδια τους από την προηγούμενη μέρα. Η νοικοκυρά που διοργάνωνε το έθιμο προσέφερε ένα κομμάτι αλμυρής πίτας σε κάθε κοπέλα. Όποια κοπέλα έβλεπε στον ύπνο της ποιος νεαρός της πρόσφερε νερό να ξεδιψάσει, αυτός θα ήταν ο νέος που θα παντρευόταν.
Το κάψιμο του Ιούδα, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα.

Συντάκτης: Φωτεινή ΑναστασοπούλουΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στη Σύμη διοργανώνεται από το 1095 ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ στην Ελλάδα, με διεθνή πλέον χαρακτήρα. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν κάθε μορφή τέχνης και πνευματικής παραγωγής: Συναυλίες, κινηματογράφο, θέατρο και συμπόσια. Η συμμετοχή των καλλιτεχνών, είναι αφιλοκερδής και η ευθύνη της διοργάνωσης ανήκει στον Δήμο Σύμης.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

  
ΜΟΥΣΕΙΑ
ΚΑΣΤΡΑ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
  • ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ
  • ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ: ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΝΗΣΑΚΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΣΥΜΗ, ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΣΤΕΝΗ ΛΟΥΡΙΔΑ ΓΗΣ. ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΤΡΟΠΑΙΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.
  • ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟ ΓΙΑΛΟ: ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΓΕΡΘΗΚΕ ΤΟ 1838 ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΗΚΕ ΤΟ 1869 ΜΕ ΠΕΡΙΤΕΧΝΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ.
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
  • «ΣΑΛΑ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΑΓΑΠΗΤΟΥ» ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΑ.
  • ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (ΜΟΝΗ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ): ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΕ ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ.
  • ΤΕΛΟΣ, ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΟΠΩΣ «ΤΟ ΜΙΧΑΛΑΚΙ» (ΜΙΚΡΟΣ ΨΑΡΑΣ) ΤΟ «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», ΚΑΙ ΤΟ ΗΡΩΟ.