Λέρος Πολιτισμός

Arabic  Chinese  Japanese  Russian   Swedish  Italian  Spanish  German  French  English  Greek
Πλοία στη Λέρο πραγματικού χρόνου
Τουριστικές Πληροφορίες για τη Λέρο
Εξυπηρέτηση Πολιτών στη Λέρο
Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Λέρου
Πληροφορίες για Ασφαλείς Διακοπές
Νομισματικές Σχέσεις
Τηλέφωνα Πρώτης Ανάγκης
Η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Λέρου
ΛΕΡΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η Λέρος εντάσσεται στο βόρειο συγκρότημα των Δωδεκανήοευν, σε απόσταση μόνο ενός ναυτικού μιλίου από την Κάλυμνο. Αφιερωμένη στην Άρτεμη, η δασωμένη Λέρος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Το νησί πήρε το όνομά του, πιθανότατα, από το αρχαίο επίθετο «λερός» που σημαίνει επίπεδος, λείος.
Η κατοίκηση της Λέρου επιβεβαιώνεται από τη Νεολιθική Εποχή (ευρήματα στον οικισμό Παρθενίου 4000 - 3000 π.Χ.). Όπως σε όλον τον αιγαιακό χώρο, οι πρώτοι κάτοικοι της Λέρου ήταν Κάρες, Λέλεγες, Φοίνικες και Κρήτες. Ακολούθησαν οι δυναμικοί Δωριείς που έφθασαν στη Λέρο ως κατακτητές.
Η πνευματική έξαρση του νησιού σημειώθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. με τον σκωπτικό ποιητή Δημόδοκο και τον ιστορικό Φερεκύδη. Η βυζαντινή εποχή άφησε περίλαμπρα ίχνη, όπως η βασιλική της Αγ. Βαρβάρας, της παλαιοχριστιανικής περιόδου, η βασιλική στο Παρθένι, (κτισμένος με τμήματα μαρμάρων, κιονόκρανων και πλακών από αρχαία ερείπια), ο ναός του Ιωάννη του Θεολόγου, η Παναγία η Γουρλομάτα και η Παναγιά του Κάστρου. Το 1314 η Λέρος καταλαμβάνεται από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη της Ρόδου, οι οποίοι παραμένουν έως το 1523. Άλλη μία χρονολογία – κλειδί για τη Λέρο ήταν το 1830, όταν όλα τα Δωδεκάνησα παραχωρούνται με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για την Εύβοια.
Η περίοδος όμως που σημάδεψε ανεξίτηλα τη Λέρο ήταν η Ιταλοκρατία (1912 – 1943): Το νησί μετατρέπεται ολόκληρο σε ένα οπλοστάσιο, μια ναυτική βάση με σημαντικά οχυρωματικά έργα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Στο Λακκί δημιουργείται μια νέα πόλη, ένα ανοιχτά αρχιτεκτονικό μουσείο πειραματισμού και συγκρητισμού. Μια ιδιότυπη καινοφανής ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική αναδεικνύεται. Η Λέρος βομβαρδίζεται ανελέητα για 52 μέρες από τους Γερμανούς και σχεδόν ισοπεδώνεται. Ενώθηκε με την Ελλάδα μαζί με τα άλλα Δωδεκάνηοα το 1948.

Τα πρώτα ανθρώπινα ίχνη στο νησί βρέθηκαν στο Παρθένι και ανήκουν στην Νεολιθική εποχή. Πρόκειται για έναν ολόκληρο οικισμό, που υπολογίζεται να ήταν εκεί από το 8000 π.Χ. ως το 3000 π.Χ.

Ο Όμηρος υποστηρίζει ότι η Λέρος πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο, μαζί με την Κάλυμνο, και αργότερα ο ιστορικός Ηρόδοτος αναφέρει τις στενές εμπορικές και πολιτικές σχέσεις της Λέρου με την Μίλητο. Τό νησί είχε αφιερωθεί στην Άρτεμη και στα αρχαία χρόνια επικρατούσε εδώ μητριαρχία, μια παράδοση που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας αφού η περιουσία της οικογένειας περνάει στα κορίτσια.

Κατά την διάρκεια του 5ου αιώνα, η Λέρος άνθισε πολιτιστικά και πολιτικά. Ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε από τη Λέρο, στον δρόμο του προς ανατολάς, και άφησε στήλες και νομίσματα που βρέθηκαν από εκείνη την περίοδο στο νησί.

Ο Πλούταρχος επίσης τονίζει τη σημασία της Λέρου σαν θαλάσσιου εμπορικού κόμβου, αναφερόμενος στην κατάληψη του γειτονικού νησιού Φάρμακο από τον Ιούλιο Καίσαρα.

Το 1314 η Λέρος καταλήφθηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, που κυβέρνησαν το νησί και τα Δωδεκάνησα ώς το 1523, όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέλαβαν πια όλο το Αιγαίο και προσάρτησαν την Λέρο στην αυτοκρατορία τους.

Στις αρχές του 1820, η Λέρος ήταν από τα πρώτα νησιά που εξεγέρθηκαν εναντίον των Οθωμανών.

Η Λέρος απελευθερώθηκε στο τέλος του πολέμου από τον Ελληνικό Ιερό Λόχο. Το 1948, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, προσαρτήθηκε στην Ελλάδα. Την εποχή της Επταετίας η Λέρος ήταν τόπος εξορίας για αντιφρονούντες αριστερούς. Σήμερα είναι ένα ήσυχο νησί των Δωδεκανήσων που προσφέρεται για διακοπές χαλάρωσης και ηρεμίας.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

Ένα μικρό νησί, μόλις 53 τ.χλμ., με μήκος ακτών όμως που ξεπερνά τα 70 χλμ., αριθμός που μεταφράζεται σε πολλές δαντελωτές ακτές.Πανέμορφες παραλίες, ένα κάστρο στολίδι, γραφικοί οικισμοί, παλαιά αρχοντικά, πλούσια κουζίνα, φιλόξενοι κάτοικοι: Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα της Λέρου που αβίαστα κερδίζει την καρδιά των επισκεπτών της.
Ο πληθυσμός του το καλοκαίρι φτάνει τους 8.500 κατοίκους, και μόνο 500 τους χειμερινούς μήνες. Στην Λέρο θα βρείτε το περίφημο Κάστρο της Παναγίας καθώς και δύο αρχαία κάστρα.
Πρωτεύουσα του νησιού, και αρχαιότερη συνοικία, είναι ο Πλάτανος. Παλιά αρχοντικά, νεοκλασικά κτίρια, ο ανεμόμυλος στο Αυλάκι και τα στενά γραφικά σοκάκια που σε οδηγούν στην Παναγιά του Κάστρου, ένα από τα ομορφότερα βυζαντινά κάστρα των ελληνικών νησιών. Ο επισκέπτης θα ανέβει 500 σκαλιά για να μπορέσει να απολαύσει την πανοραμική θέα στο Αιγαίο, από την Πάτμο έως την Κάλυμνο και τις ακτές της Μικράς Ασίας.

Οι περισσότεροι από τους 8.500 κατοίκους μένουν στο Λακκί, το λιμάνι του νησιού (κάτι που πολλοί δεν ξέρουν για το νησί, είναι ότι το λιμάνι της είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου). Το Λακκί έχει το δικό του ξεχωριστό χρώμα από το υπόλοιπο νησί λόγω της αρχιτεκτονικής των κτηρίων που αποτελούν πολύτιμα απομεινάρια της παραμονής των Ιταλών στο νησί. Συγκεκριμένα, η πόλη γκρεμίστηκε κατά τον Μεσοπόλεμο από τους Ιταλούς για να φτιαχτεί μια νέα από την αρχή, με μοναδική αρχιτεκτονική στην Ευρώπη.

Το νησί με τις φοβερές αντιθέσεις που για χρόνια υπήρξε τόπος εξορίας, τόπος εξευτελισμού του ανθρώπινου γένους λόγω του Δημόσιου Ψυχιατρείου. Ο επισκέπτης αισθάνεται ότι το νησί είναι κομμένο στα δυό. Η μιά πλευρά του, το δημόσιο πρόσωπο της Λέρου με το κάστρο πάνω από τον Πλάτανο να δεσπόζει στη περιοχή, με το μοναστήρι της Παναγιάς της Κυράς μέσα, με τις όμορφες ακρογιαλιές στη Γούρνα, στην Αλινδα, στις Πλάκες και στην Αγία Μαρίνα.

Συντάκτης: Φωτεινή ΑναστασοπούλουΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Αγία Μαρίνα:
Από τους πλέον καλά διατηρημένους οικισμούς πανελλαδικά, πρωτεύουσα, διοικητήριο και εμπορικό κέντρο, με αρχοντικά με τα πολύχρωμα παράθυρα και παραδοσιακά σπίτια, εκτείνεται αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δυο βουνοπλαγιές. Η αισθητική των αρχοντικών, τα περισσότερα νεοκλασικά διάφορων τύπων, αποκαλύπτει την ευμάρεια της Λέρου πριν τον πόλεμο και την καλαισθησία των Λερίων. Δεσπόζουν τα ιδιαίτερα, από αρχιτεκτονικής άποψης, σπίτια που κτίστηκαν κατά την Ιταλοκρατία.

Πλάτανος:
Η αρχαιότερη συνοικία και παλιά πρωτεύουσα του νησιού, όπου διατηρούνται πολλά παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά. Η δημαρχία στεγάζεται σε δυο νεοκλασικά κτίρια, και δίπλα της ένας γνήσιος παραδοσιακός καφενές, «η Λεριακή Λέσχη», από τα λίγα που έχουν διασωθεί σήμερα .

Οι τοπικοί ευεργέτες έδωσαν οικονομική, πολιτισμική και αισθητική τόνωση στο νησί. Ανάμεσα στα καλοδιατηρημένα κτήρια της Αγίας Μαρίνας και του Πλατάνου ξεχωρίζουν πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινόχρηστα κτήρια: Η Δημογεροντία (σημερινή Δημοτική Βιβλιοθήκη), το Διοικητήριο (σημερινό Δημαρχείο), η Δημοτική Αγορά του Πλατάνου, το Μητροπολιτικό Μέγαρο, το Παρθεναγωγείο (1865), το νέο σχολείο (1382), το «Αστικόν Σχολείο» (1886), (σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο), το Νικολαΐδειο Παρθεναγωγείο (1880), το «Αρρεναγωγείον Λέρου» (1910) καιτο Μαλάχειο Νηπιαγωγείο (1910).

Λακκί:
Φυσικό λιμάνι με άνοιγμα 400 μ. που μοιάζει με μεγάλη λίμνη, γι’ αυτό και οι Ιταλοί το ονόμασαν Porto Lago (λιμνολίμανο). Στα χρόνια της Ιταλοκρατίας λειτούργησε ως ναύσταθμος, χώρος εγκατάστασης αξιωματικών και των οικογενειών τους και τόπος συγκέντρωσης των σημαντικότερων δημόσιων υπηρεσιών. Δεσπόζει ο καινοτόμος αρχιτεκτονικός ρυθμός (Διεθνές Στυλ) που είχε χρησιμοποιηθεί στην Ιταλία κατά τη δεκαετία του 1920 (Ιταλικός Ορθολογισμός), μία μοναδική στον κόσμο αρχιτεκτονική, προϊόν καινοτόμου πείραματισμού – συγκρητισμού. Οι Ιταλοί αρχιτέκτονες έφτασαν σε έναν ευφάνταστο συνδυασμό αναγεννησιακών, ενετικών και ισλαμικών διακοσμητικών στοιχείων. Η ορθολογιστική ρυμοτομία σε ζώνες και τετράγωνα, τα δημιουργικής σύλληψης δημόσια κτίρια, οι κατοικίες των αξίωμοτικών, οι άφθονοι ευκάλυπτοι και η σταθεροποίηση του υποστρώματος καθιστούν το Λακκί τεράστιο αρχιτεκτονικό επίτευγμα.

Τα σημαντικότερα κτήρια του Λακκιού είναι:
Το μεγαλόπρεπο κτήριο της Ναυτικής Διοίκησης (το παλαιότερο της πόλης, με την ανατολίζουσα πρόσοψη είναι το μόνο που διαφοροποιείται από το Διεθνές Στυλ), το συγκρότημα με το ξενοδοχείο Λέρος (ιταλικό Roma) και κινηματοθέατρο, το πρώην ιταλικά Τελωνείο (σημερινό Αστυνομικό Τμήμα με κάποιες ακαλαίσθητες τροποποιήσεις), το Δημοτικό Σχολείο (το πιο ισορροπημένο αλλά και ενδεικτικό του Διεθνούς Στυλ κτήριο, με κυκλικό αίθριο, ανάλαφρη κιονοστοιχία στην πρόσοψη και άνετες αυλές), ο καθολικός ναός του Αγίου Φραγκίσκου (σήμερα Αγίου Νικολάου – με ευγενικές γραμμές, ισορροπημένες αναλογίες και υπερυψωμένο κυβιστικό καμπαναριό), το πρώην Ναυτικό (πρωτοπόρος αρχιτεκτονική σύνθεση με άνετους χώρους γύρω από κεντρικό αίθριο, και το υπό ανακαίνιση συγκρότημα της Αγοράς (ίσως το πιο πρωτότυπο κτήριο στο Λακκί με κυκλικό αίθριο που επιστέφουν αλλεπάλληλοι ομόκεντροι κύκλοι και πύργο με ρολόι.

Πηγή: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
www.nad.grΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μεγαλύτερο πανηγύρι γίνεται το Δεκαπενταύγουστο με πλήθος προσκυνητών στην Παναγιά Του Κάστρου, εσπερινό όπου ψάλλονται εγκώμια και περιφορά του επιταφίου της Παναγιάς, ενώ ακολουθεί γλέντι σε όλο το νησί.
Τα κυριότερα θρησκευτικά πανηγύρια είναι: Της Παναγίας του Κάστρου (15 & 23/8), του Όσιου Ιωνά του Λεριού (28/2), των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων (9/3), Ευαγγελισμού Θεοτόκου (25/3), Αγίου Ισίδωρου (14/5), Άγιου Πέτρου (29/8), Αγίων Αναργύρων Τεμενίων (1/7), Αγίας Κυριακής (7/7), Άγιου Κήρυκου (15/7), Αγίας Μαρίνας (17/7), Αγίας Παρασκευής (26/7), Άγιου Παντελεήμονα (27/7), Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου (28/7), Σωτήρος Χριστού (6/8), Άγιου Φανουρίου (27/8), Άγιου Ιωάννη Λακκιού, Δεξαμενή (29/8), Παναγίας Μονής (8/9), Τίμιου Σταυρού (14/9), Αγίου Ιωάννου Θεολόγου (26/9), Αγίας Ματρώνης & Αγ. Κιουράς (22/10), Αγίου Νικολάου (6/12).

Συντάκτης: Φωτεινή ΑναστασοπούλουΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις (15/7 – 30/8):
Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις αλλά και επιστημονικές διαλέξεις.

Ειδικότερα:
Γιορτή τα’ Αλωνάρη: (Ιούλιος) Γίνεται αναπαράσταση του Αλωνίσματος και έκθεση αγροτικών προϊόντων.

Γιορτή Κρασιού:
(Αύγουστος) Γίνεται αναπαράσταση πατήματος των σταφυλιών και έκθεση παραδοσιακών προϊόντων. Γιορτή Δρυμώνα – Παραδοσιακής Κουζίνας: (Αύγουστος) Μπουφές παραδοσιακών μεζέδων και γλυκών με την συμμετοχή του συλλόγου καφεζυθεστιατόρων, Γιορτή Τράτος: (Σεπτέμβριος) Γίνεται αναπαράσταση του ψαρέματος με τράτα. Συμμετέχουν οι εστιάτορες του νησιού. Σ’ όλες τις παρακάνω εκδηλώσεις ακολουθεί παραδοοιακό λέρικο γλέντι με προσφορά κρασιού και μεζέδων.

Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας:
(Σεπτέμβριος) Εκδηλώσεις αφιερωμένες στους φυλακισθέντες – εξόριστους περιόδου 1967 – 1974.

Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται πολλές εκδηλώσεις από την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Πρόνοιας Λέρου (ΔΕΠΟΑΠ) καθώς και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΑΡΤΕΜΙΣ (χορευτικές μουσικές ) την Θ.Ο.Λ (θεατρικές) και το Δ.Π.Κ Λέρου (παρουσιάσεις – διαλέξεις).

Ναυταθλητικοί Αγώνες «Αλίντια»:
Διοργανώνονται από τις αρχές του 20ου αιώνα με θέμα όλα σχεδόν τα θαλάσσια αθλήματα (κωπηλασία, καταδύσεις, κλασσική κολύμβηση κ.α.)

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

  
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΜΟΥΣΕΙΑ
 • ΙΣΤΟΡΙΚΟ
 • ΜΟΥΣΕΙΟ – ΤΟΥΝΕΛ
 • ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΜΟΥΣΕΙΑ – ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
 • ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ(ΑΛΙΝΤΑ, ΠΥΡΓΟΣ ΜΠΕΛΕΝΗ):
  ΥΠΗΡΞΕ ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΣΙΟΥ ΛΕΡΙΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΠΕΛΕΝΗ. ΟΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΤΩΝ ΟΡΟΦΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ ΘΕΜΑΤΙΚΑ. ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΟΡΟΦΟ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕ ΦΟΡΕΣΙΕΣ, ΓΥΑΛΙΚΑ, ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ, ΧΡΗΣΤΙΚΑ ΣΚΕΥΗ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΟΡΟΦΟ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΕ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ.

  ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΡΟΦΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ: ΟΠΛΑ, ΠΟΛΥΒΟΛΑ, ΞΙΦΑΡΙΑ, ΣΤΑΥΡΟΙ ΤΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ Ο ΛΓΑ». Ο
 • ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ, ΚΑΣΤΡΟ):
  ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΠΑΝΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΙ ΣΑΚΟΙ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΚΕΥΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ, ΚΙΟΝΟΚΡΑΝΑ, ΕΝΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΛΕΣ Κ.Α.
 • ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ(ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ, ΚΑΣΤΡΟ):
  ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ. ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ, ΠΑΛΑΙΤΥΠΑ ΚΑΙ 1200 ΕΝΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΟΜΟΥΣ.
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ & ΜΝΗΜΕΙΑ
 • ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ(ΠΑΡΘΕΝΙ, 4Η ΧΙΛΙΕΤΙΑ):
  ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΙΧΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ.
 • ΡΩΜΑΪΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ (ΠΑΡΘΕΝΙ):
  ΡΩΜΑΪΚΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ (ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΓΟΡΑ) ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ. Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΩΣ ΤΟΝ 7° Μ.Χ. ΑΙΩΝΑ.
 • ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΠΑΡΘΕΝΙ):
  ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΡΙΚΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ: Η ΠΡΩΤΗ ΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 5ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 6ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΜΕ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΡΟΥ.
 • ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΛΕΠΙΔΩΝ Η ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ(ΞΗΡΟΚΑΜΠΟΣ):
  ΑΝΑΣΤΗΛΩΜΕΝΟ ΕΝ ΜΕΡΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΧΤΙΣΜΕΝΟ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΣΕ ΥΨΟΣ 70 Μ. ΤΟ ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΤΕΡΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ. ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΕΝΩ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΥΠΗΡΧΕ ΠΙΘΑΝΩΣ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ. ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΑΓΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ.
 • ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΝΤΕΛΙΟΥ(ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ):
  ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΑΠΙΤΥΚΗ, ΣΕ ΥΨΟΣ 300 Μ., ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΜΕΣΩ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΗ ΜΕΣΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΟΧΥΡΟΥ. ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ. ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΙΤΙΔΑΣ): ΈΧΤΙΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΟΘΥΡΙΔΕΣ, ΟΧΥΡΩΤΙΚΟ ΠΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΕΥΑΛΩΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ, ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ, ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΡΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΒΡΟΧΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ. ΤΟΤΕ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΕΝΤΟΙΧΙΣΜΕΝΑ ΙΠΠΟΤΙΚΑ ΟΙΚΟΣΗΜΑ. ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΛΙΟΙ, ΑΡΙΣΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΜΕ ΠΑΝΙΑ.
 • ΜΝΗΜΕΙΟ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ(ΛΑΚΚΙ):
  ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟΥ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΌΛΓΑ», ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΝΩ ΝΑΥΛΟΧΟΥΣΕ ΟΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΛΑΚΚΙΟΥ, ΠΑΡΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΒΥΘΟ 70 ΑΝΤΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ.
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
 • ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ (ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ).
 • ΆΛΛΑ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ. ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΞΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΑΓΙΕΣ (ΆΛΙΝΤΑ), ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΗΜΝΙΩΤΙΣΣΑ ΚΑΙ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ (ΛΑΚΚΙ), ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΞΗΡΟΚΑΜΠΟΣ), ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ (ΦΑΚΟΥΔΙΑ) ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΝΙΚΗΤΑ (ΔΡΥΜΩΝΑΣ).
 • ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΒΟΥΡΑΔΑΙΝΑ (ΞΗΡΟΚΑΜΠΟΣ):
  ΓΡΑΦΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΜΕ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΩΝΥΜΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΠΟ ΚΑΛΥΜΝΙΟ ΨΑΡΑ.
 • ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΓΟΥΡΛΟΜΑΤΑ (ΔΡΥΜΩΝΑΣ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΓΟΥΡΝΑ):
  ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ.
 • ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ (ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΝΤΕΛΙΟΥ):
  Ο ΝΑΟΣ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 1669, ΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΤΟ 1651 Η ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 18° ΑΙΩΝΑ. ΣΤΕΓΑΖΕΙ ΤΗ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΣΩΣΕ ΤΟΥΣ ΦΡΑΓΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ 1406 ΚΑΙ 1505. ΤΟ 1745 ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΤΕΧΝΟ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΟ ΤΕΜΠΛΟ ΤΟΥ, ΕΝΩ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΧΡΥΣΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΜΠΛΟΥ. Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΜΕ ΜΠΡΟΥΝΤΖΟ ΚΑΙ ΑΣΗΜΙ ΑΠΟ ΡΩΣΟΥΣ ΤΕΧΝΙΤΕΣ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΛΟΥΚΑ.
 • ΝΑΟΣ ΤΟΥ AΓIOU ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ(ΛΑΚΚΙ – ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ):
  ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΥΡΝΑ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΤΟΥ ΙΑ ΑΙΩΝΑ.
 • ΑΓΙΑ ΚΙΟΥΡΑ (ΠΑΡΘΕΝΙ):
  ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΥΛΛΙΑΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΜΕ ΘΕΑ ΣΕ ΚΑΤΑΓΑΛΑΝΟ ΚΟΛΠΙΣΚΟ. ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΞΟΡΙΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ: ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΙΩΝ Η ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΕΝΩ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΡΗΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ. Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΔΙΑΣΗΜΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ, ΤΟ ΜΑΝΟΛΗ ΓΛΕΖΟ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ. Η ΜΙΚΡΗ ΤΡΙΚΛΙΤΗ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΤΡΩΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 18ΟΥ ΑΙ., ΔΙΑΚΟΣΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΞΠΡΕΣΙΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ.