Αστυπάλαια Πολιτισμός

Arabic  Chinese  Japanese  Russian   Swedish  Italian  Spanish  German  French  English  Greek
Πλοία στην Αστυπάλαια πραγματικού χρόνου
Αεροδρόμιο Αστυπάλαιας
Αστυνομία Αστυπάλαιας
Τουριστικές Πληροφορίες για την Αστυπάλαια
Εξυπηρέτηση Πολιτών στην Αστυπάλαια
Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Αστυπάλαιας
Πληροφορίες για Ασφαλείς Διακοπές
Νομισματικές Σχέσεις
Τηλέφωνα Πρώτης Ανάγκης
Η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Αστυπάλαιας
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η Αστυπάλαια είναι το δυτικότερο νησί της Δωδεκανήσου.
Οι αρχαίοι την αποκαλούσαν «Τράπεζα των θεών» λόγω της αφθονίας των λουλουδιών και των καρπών. Οι αρχαίοι συγγραφείς κάνουν λόγο και για το εύκρατο κλίμα του νησιού, το πλήθος των θηραμάτων και τον θαλάσσιο πλούτο της. Περιβάλλεται από πολλές νησίδες, ενώ και η ίδια αποτελείται από δυο βραχώδεις μάζες που ενώνονται με έναν ισθμό. Ο κύριος οικισμός και πρωτεύουσα, η Χώρα, έχει κτιστεί στη θέση αρχαίας πόλης, όπου δεσπόζει το ανακαινισμένο από τον Giovanni VI Quirini κάστρο της Αστυπάλαιας.
Όπως σε όλα σχεδόν τα Δωδεκάνησα, οι παλαιότεροι κάτοικοι ήταν οι Κάρες που την ονόμασαν Πύρρα, από το κοκκινωπό χρώμα του εδάφους της. Ακολούθησαν οι Μινωίτες, οι Μυκηναΐοι και τελικά οι Δωριείς από τα Μέγαρα ή την Επίδαυρο. Κατά την ελληνιστική περίοδο έφτασε σε μεγάλη ακμή και οι Ρωμαίοι συμμάχησαν με το νησί προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο για την αντιμετώπιση των πειρατών του Αιγαίου. Η Αστυπάλαια περιήλθε το 1207 στον ενετικό οίκο των Quirini. Το 1537 ο ναύαρχος του Σουλτάνου Χαίρεντίν Βαρβαρόσσας κυριεύει το νησί που έκτοτε συγκαταλέγεται στα δώδεκα προνομιούχα νησιά του αρχιπελάγους.
Η Αστυπάλαια, λόγω της στρατηγικής της θέσης, ήταν το πρώτο νησί που καταλήφθηκε από τους Ιταλούς. Μετά την Ιταλοκρατία το 1948 ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Η Χώρα (Αστυπάλαια), ενωμένη σχεδόν με το λιμάνι, τον Πέρα Γιαλό, και χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο λόγο, συγκαταλέγεται στους ωραιότερους οικισμούς του Αιγαίου. Τα σπίτια ξεκινούν από το λιμάνι, σκαρφαλώνουν στο λόφο και περικλείουν σαν τείχος το κάστρο στην κορφυφή. Είναιμικρά, τετράγωνα, κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο, βαμμένα με έντονα χρώματα ή κατάλευκα. Όλα σχεδόν έχουν εξωτερικές ξύλινες σκάλες, πράσινες ή θαλασσίες, ξύλινα μπαλκόνια, λιακωτά και υπέρθυρα με φανρές ενετικές επιρροές. Στο εσωτερικό, εκτός από το τζάκι και τις εσοχές στους τοίχους, χαρακτηριστικό είναι το ξύλινο πατάρι, διακοσμημένο με δαντελωτά ξυλόγλυπτα που χρησιμοποιείται για κρεβάτι. Δίπλα βρίσκεται η περίφημη «κριτζόλα»,. Έπιπλο με σκαλιστά ράφια όπου τοποθετούνται τα «καλά» γυαλικά του σπιτιού.

Ανεμόμυλοι
(Χώρα): Ο επισκέπτης θα βφρει 8 καλοδιατηρημένους κυλινδρικούς ανεμόμυλους με σκεπή που γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα.

ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού στην Παναγιά την Πορταΐτισσα, με χορό στην αυλή αλλά και στη στέγη της εκκλησίας, συνοδευόμενο από παραδοσιακούς μεζέδες και μουσική. Η γιορτή στο μοναστήρι της Φλεβαριώτισσας, (2/2) φιλοξενεί τη χειμερινή μάζωξη των απανταχού Αστυπαλαιωτών. Άλλα σημαντικά πανηγύρια και δρώμενα: Πανηγύρι Προφήτη Ηλία (19/7), Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα (26/7), Πανηγύρι Χριστού (5/8), Πανηγύρι Αγίου Δημητρίου (25/10), πανηγύρι Αγίου Νικολάου (5/12), Κουκάνια (15/8), Τραπέζι Αγάπης (15/8), Κάψιμο Ιούδα (Βράδυ Ανάστασης), Αναπαράσταση Γάμου & Παρέλαση μασκαράδων (Απόκριες).

Η Αστυπαλιά, τόπος που γνώρισε οικονομική άνθηση, διατηρεί και σήμερα λίγους αλλά αξιόλογους λαϊκούς τεχνίτες όπως κεραμοποιούς, καλαθοπλέκτες, και τεχνίτριες του αργαλειού και της ανέμης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πολιτιστικό Φεστιβάλ Αστυπάλαιας: Διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι και ενσωματώνει δημιουργικά όλες τις τέχνες, με έμφαση στην Ελληνική μουσική. Στο φεστιβάν αναβιώνουν και τοπικά έθιμα αλλά και παλαιά παιχνίδια.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

  
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ & ΜΝΗΜΕΙΑ
 • ΕΝΕΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ «ΑΣΤΡΟΠΑΛΙΑΣ»
 • ΣΕΡΑΙ (ΧΩΡΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΚΡΗ ΚΑΣΤΡΟΥ): ΤΕΤΡΑΩΡΟΦΟΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΥ 18Μ.
 • ΛΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΤΑΛΛΑΡΑ(ΑΝΑΛΗΨΗ – 5ΟΣ ΑΙ. Μ.Χ.): ΥΣΤΕΡΟΡΩΜΑΪΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΖΩΔΙΑΚΟ ΚΥΚΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ.
 • ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΑΗ – ΓΙΑΝΝΗ(12ΧΛΜ. ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ – 9ΟΣ ΑΙ. Μ.Χ.): Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΑΠΟΡΘΗΤΟ, ΑΦΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΩΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ.
 • ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΟ(ΜΕΣΑ ΝΗΣΙ): ΜΙΚΡΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΤΟ 1912.
 • ΜΕΣΑ ΒΑΘΥ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΣΕ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΗΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ.
 • ΧΩΡΑ – ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
 • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ
 • ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ(ΧΩΡΑ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ, ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ): ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΕΝΤΕ ΝΑΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗ ΒΟΤΣΑΛΟΣΤΡΩΜΕΝΗ ΑΥΛΗ.
 • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ (12 ΧΛΜ. ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΆΗ-ΓΙΑΝΝΗ): ΧΤΙΣΜΕΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΒΟΥΝΑ ΜΕ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΘΕΑ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ. ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΙΒΥΗΣ, ΧΤΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΑΠΟΤΟΜΗ ΠΛΑΓΙΑ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.
 • ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΡΕΚΛΗ(ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ): ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ.
 • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΥΛΑΡΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ).
 • ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ(ΛΙΒΑΔΙ): ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΟΥ 5ΟΥ Μ.Χ. ΑΙ. ΜΕ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ.
ΜΟΥΣΕΙΑ
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (ΠΕΡΑ ΓΙΑΛΟΣ): ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ. ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΠΗΛΙΝΑ ΑΓΓΕΙΑ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ, ΧΑΛΚΙΝΑ ΚΑΙ ΛΙΘΙΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ, ΕΠΙΤΥΜΒΙΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΜΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΧΑΛΚΟΚΡΑΤΙΑ.
 • ΑΣΤΥΠΑΛΙΩΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ:ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΚΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ «ΚΡΙΝΤΖΟΛΑ».
 • ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (ΧΩΡΑ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ): ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
 • ΝΑΡΚΙΣΣΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ(ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ): ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ.